Hrvatski radio

Radio Rijeka

U maslinicima na Krku traje berba - maslinari očekuju solidnu godinu

16.10.2019.

17:30

Autor: Vladimir Jurić

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

U maslinicima otoka Krka vrlo je živo jer traje berba maslina. Dio berača nije zadovoljan ovogodišnjom berbom, ali na kraju bi trebala ispasti jedna solidna godina. Više čimbenika kumovalo je slabijoj berbi nego prošle godine.

Jedan je taj da već u cvatnji nije bilo cvijeta na svim dijelovima stabla masline. Drugi je muha, ali tu su maslinari imali problem jer su dvije generacije muha napale plod, pa su morali dvaput tretirati stabla.

I dok neki kukaju, neki su su se dobro pripremili tijekom rasta ploda, pa nisu doživjeli veliki podbačaj. Među njima je i Boris Jelenović iz Šila.

Većina otočkih maslina preradi se u Uljari Punat, a o kvaliteti dobivenog ulja, voditelj uljare Miljenko Parčić je rekao da je ulje dobre kvalitete, ali da nije na razini lanjske berbe.

Maslinovog ulja će biti, to je najvažnija vijest s Bodulije, a ovisno o tome kako su pazili svoje masline, Krčani će uživati u većim ili manjim količinama zelenog zlata. Poslušajte razgovor:

Berba maslina na Krku, pripremio Vladimir Jurić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.