Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Mošćeničkoj Dragi Večer od mora

09.06.2023.

12:20

Autor: HRT - Radio Rijeka

Mošćenička Draga

Mošćenička Draga

Foto: Marko Valjak / Agencija Interreg

Danas, petak 9. lipnja, u Mošćeničkoj Dragi će se održati Večer od mora, manifestacija koja predstavlja pomorsku baštinu Kvarnera.

Edukativni i zabavni program posjetitelje očekuje od 17 do 23 sata.


Stanovnici Kvarnera te njihovi gosti prvo će moći vidjeti kako se tradicijske barke opremaju za jedrenje, a od 19 do 21 sat i kako jedre. To jedrenje tradicijskih barki ispred plaže i rive u Mošćeničkoj Dragi nosi nazive "Bordižamo na bave s kraja" i "Ples jedara".


Istodobno će se održavati radionice tradicijskih pomorskih vještina, a djeca će neke njihove osnove moći naučiti u radionici Teatra Oz "Mići mornarići".


Svi će zainteresirani uz stručno vodstvo moći obići Kuću od mora - Interpretacijski centar ribarske i pomorske baštine Ekomuzeja Mošćenička Draga.


U blizini će biti postavljena izložba Marka Valjka i Roberta Mohovića "Tradicijske barke obnovljene u projektu Arca Adriatica".


U 20 sati počinje koncert Trija Asi.


Manifestacija Večer od mora organizira se u sklopu projekta AdriPromTour - valorizacija jadranske kulturne i prirodne baštine kroz jačanje vidljivosti i turističke promocije. Uz Primorsko-goransku županiju u organizaciji manifestacije sudjeluju Općina Mošćenička Draga, Turistička zajednica Općine Mošćenička Draga i Ekomuzej Mošćenička Draga s Kućom od mora.


Na projektu AdriPromTour surađuje osam partnera iz Hrvatske i Italije. Uz Primorsko-goransku županiju to su Šibensko-kninska županija, talijanske općine Cervia i Cesenatico, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Grad Kaštela, Veleučilište talijanske regije Marche i Regionalna razvojna agencija u Teramu. Projekt AdriPromTour sufinancira Europska unija u okviru Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Italija-Hrvatska. Ukupna vrijednost projekta je 590.000,00 eura. Budžet Primorsko-goranske županije iznosi 120.000,00 eura od čega je 85 posto osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.