Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Moskvu iz Rijeke putuju jedinstvene dokumentarne ratne fotografije

19.05.2017.

12:47

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Šezdesetak dokumentarnih ratnih fotografija, vlasništvo spomeničke knjižnice i zbirke Mažuranić - Brlić - Ružić fondacije Matilde Ružić, što se čuva u vili Ružić na Pećinama u Rijeci, bit će izložena u Moskvi u povodu 140. obljetnice Rusko-turskog rata.

U ratu koji je trajao godinu i pol dana, 1877. i 1878. godine, Otomansko carstvo bilo je poraženo. Jedinstvena je to zbirka na svijetu jer je fotografije snimio prvi službeni ratni fotoreporter u povijesti Franz Duschek. Zbirku je naslijedila sestra Ivane Brlić Mažuranić - Alka, koja se udala za bugarskog veleposlanika Dmitrija Minchota Nestoroffa.

Na izložbi, što se u Moskvi otvara 25. svibnja i traje do 3. rujna, očekuju se i potpredsjednik Ruske Federacije Dmitrij Rogozin te ministar kulture Vladimir Medinsk, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Državnom arhivu u Rijeci.

"Rumunjski kralj je angažirao svog osobnog fotografa da snima ruske postrojbe i ratne operacije. Gospodin Duschek je gotovo godinu i pol dana pratio ruske trupe po Bugarskoj, a fotografije su značajan povijesni dokument. Jedina je to cjelovita zbirka na svijetu koja se čuva upravo u Rijeci, pa smo mi to ponudili Moskvi za izložbu, na što je pristao i Tehodor de Canzini, skrbitelj zbirke Mažuranić- Brlić- Ružić", izjavio je ravnatelj Državnog arhiva Goran Crnković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.