Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Narodnoj čitaonici otvorena izložba Udruge slijepih i slabovidnih osoba

15.10.2015.

14:39

Autor: Antonia Lozo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas obilježavamo Međunarodni dan bijelog štapa. Tim povodom u Narodnoj čitaonici u Rijeci otvorena je izložba Kreativne radionice Udruge slijepih osoba Primorsko - goranske županije. Deset godina kreativnog izričaja kroz svoje radove prikazuje 26 slijepih i slabovidnih osoba.

Izložba je prilika da se na današnji dan ne razgovara samo o problemima osoba s teškoćama s vidom, već da se široj javnosti ukaže na njihove sposobnosti. „Svojim radom i djelovanjem kroz ovakve razne vidove kojima mi djelujemo na institucije i građane vjerujem da možemo puno doprinijeti. Ta prezentacija je nama važna da bi nas ljudi doživjeli na jedan drugi način i da se ustvari pravilno prezentiramo“, rekao je predsjednik Udruge slijepih PGŽ-a Emil Mandarić.

Za ovu izložbu korišteni su brojni prirodni materijali, no nažalost nisu izloženi svi radovi, poručila je voditeljica Kreativne radionice Udruge slijepih osoba Mirjana Marin. „Postoji jedan period kad su oni obrađivali grančice, pleli košiće, kad se sve to razvijalo da počnu raditi skulpture od drva, papira, a opet je akcent na tome da to bude njihov autentični doživljaj tog materijala“, dodaje Marin.

Radovi su nastali prema sjećanju osoba koje su izgubile vid, a oni koji su rođeni slijepi, prikazali su skulpture kroz svoju viziju stvarnosti. Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati do kraja listopada. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.