Hrvatski radio

Radio Rijeka

U novu akademsku godinu: zeleni i virtualni Kampusom te unapređenje nastave

04.10.2021.

11:49

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: UniRi

Foto: UniRi

Foto: - / -

Za dvadeset tisuća studenata i zaposlenika Sveučilišta u Rijeci u ponedjeljak 4. listopada počinje nova akademska godina. Među studentima je i tri tisuće brucoša koji su birali svoj studijski program na jedanaest fakulteta, četiri sveučilišna odjela ili Akademiji primijenjenih umjetnosti.

Na početku nove akademske godine Sveučilište u Rijeci najavilo je niz aktivnosti "Zeleni Kampus" kojima će raditi na dekarbonizaciji te uređenju zelenih površina i rekreativnih zona. "Virtualni Kampus" razvijat će napredne e-alate i hibridne modele kojima će se povećati broj internacionalnih studenata. 

Rektorica riječkog sveučilišta Snježana Prijić Samaržija zadovoljna je što su na upisima i ove godine popunili više od 80 posto upisnih mjesta. Nastava će početi u učionicama, ali su na sveučilištu spremni za hibridni model odvijanja nastave i prelazak na online, ako i kada bude potrebno.

Studentima je od ove godine ponuđeno i sudjelovanje u YUFE programu koji im omogućava studiranje na deset europskih sveučilišta istovremeno. Rektorica riječkog sveučilišta postala je i predsjednicom Mreže mladih europskih istraživačkih sveučilišta YERUN koja će studentima omogućiti još više certificiranih programa, a zaposlenicima uspostavljanje suradnji s više od 20 članica te mreže.

Kroz program UNIRI CLASS, radit će se na personaliziranima internacionalnim kurikulima, odnosno 10 tzv. minora – programa za širenje i stjecanje kompetencija. Kreirat će se 30 novih online kolegija na hrvatskom i engleskom jeziku. 

Internacionalizacija je dio novog strateškog razdoblja riječkog sveučilišta u kojem do 2025. godine grade europsko sveučilište budućnosti koje promiče odgovornost, otvorenost, inovativnost i povezanost. Među ciljevima je i regionalna uključenost uz transfer znanja i društvenu odgovornost za održivi razvoj, a i to je vidljivo već sada. 

Prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete Marta Žuvić istaknula je da je objavljen novi Pravilnik o kvaliteti studiranja koji donosi niz novosti i poboljšanja u elementima osiguravanja kvalitete u izvođenju online nastave u hibridnom modelu. A dodala je da treba snažnije poduprijeti rad Sveučilišnog savjetovališnog centra, zbog rastuće potrebe studenta za psihološkom pomoći, ali i u segmentu karijernog savjetovanja.

Naime, samo od sredine rujna riječkom sveučilištu održani su znanstveni skup Barokna Rijeka, šesti Kongres povjesničara na Filozofskom fakultetu, konferencija Budućnost Europe: Izazovi očuvanja temeljnih načela te Međunarodni dan sveučilišnog sporta; predstavljen je Centar za predklinički razvoj i istraživanje lijekova; prvi put pojavili su se na ljestvici kvalitete Times Higher Education; sudjelovali su na festivalu Fiumare, posjetio ih je austrijski veleposlanik u RH...

Što se budućnosti tiče, nakon što su otvorili program obrazovanja za logopede i farmaceute, a da bi zadovoljili deficit na tržištu rada Primorsko-goranske županije, na riječkom sveučilištu pripremaju program obrazovanja za buduće socijalne radnike. U međuvremenu, nastavljaju raditi i na podizanju studentskog standarda - u prostoru nekadašnje Dječje knjižnice Stribor, a povezano sa Sveučilišnom knjižnicom u Rijeci, u zgradi u centru grada bit će otvoren studentski klub, najavila je rekotrica. 

Više poslušajte u razgovoru s rektoricom Prijić Samaržija za Akademskih kvarat ure Radio Rijeke te u izjavi prorektorice Žuvić:

Akademskih kvarat ure: Rektorica ususret akademskoj godini; pripremila Tatjana Sandalj

Marta Žuvić o inovacijama i unapređenju nastave i osiguravanja kvalitete, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.