Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Opatiji i Lovranu obilježen Dan ružičastih majica

26.02.2020.

14:18

Autor: Iva Pavletić Crnić

Foto: DND Opatija

Foto: DND Opatija

Foto: - / -

Svako četvrto dijete u Hrvatskoj žrtva je vršnjačkog nasilja a gotovo 30 posto njih svakog ili gotovo svakog dana doživljava neku vrstu nasilja, dok se 16 posto djece nasilnički ponaša prema drugima. Tako barem govore statistike.

Društvo „Naša djeca“ Opatija i Dječje gradsko vijeće Grada Opatije u suradnji s Policijskom postajom Opatija, OŠ „R.K. Jeretov“ Opatija i OŠ V.C. Emina Lovran ujedinili su ustanove Grada Opatije i Općine Lovran s ciljem pružanja podrške programima prevencije vršnjačkog nasilja koje je sve izraženije u društvu i na djecu ostavlja dugoročne posljedice. 

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači, a nositelj cjelokupnog programa i začetnik ideje u Hrvatskoj je Centar za edukaciju i prevenciju nasilja. Inače, ovaj dan nastao je kao podrška dječaku koji je bio izložen vršnjačkom nasilju upravo zbog dolaska u školu u ružičastoj majici. Ispostavilo se kako je ta majica simbolizirala dječakovu potporu teško bolesnoj majci – to je ujedno i razlog zašto se nosi ružičasta boja. Javlja Iva Pavletić Crnić:

Ružičaste majice Opatija, pripremila Iva Pavletić Crnić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.