Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Parku Pomerio sadit će se palme, smokve, tamaris, lovor, bagremi i bazge

04.07.2017.

11:35

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U tijeku su radovi na uređenju novog parka u središtu Rijeke. Park će biti nova zelena oaza, omeđena ulicama Ivana Rendića, Ive Marinkovića, Pomerio i stubama koje povezuju te ulice. Riječani bi to uvijek kraće objasnili rekavši: uređuje se se novi park ispod starog riječkog rodilišta!

Park Pomerio prostire se na pet tisuća četvornih metara. Radovi vrijedni gotovo 6,5 milijuna kuna započeli su 30. svibnja, trajat će šest mjeseci, a izvodi ih slovenska tvrtka "Godina gradbeništvo in druge storitve d.o.o.". 

Parkom će dominirati zelene hortikulturno uređene površine, a bit će sačuvani postojeći hrastovi crnike uz ulaz u javno sklonište te visoka stabla na sadašnjem dječjem igralištu. Parkom će prolaziti staze za šetnju, bit će uređena mjesta za odmor te nove površine za igru djece, kaže gradska pročelnica za komunalni sustav Irena Miličević.

"Park Pomerio će biti multifunkcionalan, s puno za grad neuobičajenog, zelenila: palme, smokve, tamaris, lovor, bagremi i bazge. Bit će postavljen novi sanitarni čvor, a umjesto postojeće trafostanice ukopat će se podzemna. Od urbane opreme postavit ćemo vodeni zdenac, rasvjetna tijela, garniture za sjedenje, klupe za sunčanje, pergole i sjenike te dječju igračku - potopljeni brod, kose platforme za kretanje osoba smanjene pokretljivosti te 14 rasvjetnih stupova", kaže Miličević.

Postojeći ulaz u sklonište bit će premješten zbog izvedbe dijela stubišta što spaja Ulicu Ive Marinkovića i Pomerio. Na Pomeriju će biti uređeno novo ugibalište za gradske autobuse .

Bit će to stvarno jedan lijepi park u središtu Rijeke, a svjesni smo da u gradu nedostaju takvi sadržaji, rekla je pročelnica za komunalni sustav Grada Rijeke Irena Miličević. Javlja Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.