Hrvatski radio

Radio Rijeka

U PGŽ otvoren Ured za mlade - prvi takav u Hrvatskoj

04.05.2016.

16:50

Autor: Radio Rijeka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako bi se aktivnosti Ureda za mlade PGŽ učinile što dostupnijima mladima s područja Liburnije, Primorsko-goranska županija je u suradnji s Općinom Lovran uredila prostor u kojem će se nalaziti informativno-edukativni punkt.

Ured za mlade PGŽ za područje Liburnije otvorio je župan Zlatko Komadina te rekao da je ponosan što je prvi Ured za mlade u Hrvatskoj otvorila Primorsko-goranska županija. Ovo je drugi Ured, a u planu ih je još nekoliko na području županije. Primorsko-goranska županija putem Ureda za mlade PGŽ želi povećati dostupnost kvalitetnih projekata i programa za mlade na području Liburnije.

Pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač izjavila je da Primorsko-goranska županija realizira sve ciljeve kako je zacrtala. "Lani smo u Rijeci otvorili najveći punkt informativno-edukativnog Ureda za mlade kroz koji je do sada prošlo više od tisuću i 200 mladih ljudi. Mladi ljudi dolaze na informativne radionice, dobivaju znanja potrebna za osmišljavanja europskih projekata, uključuju se u europsku volontersku službu, organiziraju se tečajevi stranih jezika, priprema za prijemne ispite za maturu. Sve ono što mladima treba od 15 do 40 godine jer znate da će Europska unija financirati do 40 godine, recimo, poljoprivredu za mlade, tako da se nadamo da će i ovaj drugi ured pokrivati ovaj liburnijski kraj jednako tako kvalitetno i da će ovdje osmišljavati projekti koji će biti od interesa ovoj zajednici", rekla je Marač dodavši da će do ljeta biti otvoren prvi društveni centar za mlade.

Informativno-edukativni punkt imat će i važnu funkciju u organiziranju i provođenju projekata i programa za mlade koji su podloga za osmišljavanje i pokretanje inicijativa s ciljem zapošljavanja i samozapošljavanje mladih. Organiziranjem praktičnih radionica namjera je osposobiti mlade za pisanje projekata za Europski socijalni fond i edukativnih programa baziranih na kreativnom promišljanju o problemima i prilikama u lokalnoj zajednici, te postići njihovo umrežavanje i povezivanje s ključnim partnerima. U suradnji s Općinom Lovran, dogovorena je mogućnost korištenja i drugih adekvatnih prostora u blizini informativno-edukativnog punkta kako bi se infrastruktura u potpunosti prilagodila potrebama mladih.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.