Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:46 / 21.03.2019.

Autor: Albert Petrović

U počast maestru: Volosko uskoro dobiva Stubište Ljube Kuntarića

Ljubo Kuntarić snimljen 2011. godine u Opatiji (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Ljubo Kuntarić snimljen 2011. godine u Opatiji (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

Gradsko vijeće Opatije usvojilo je jučer prijedlog Mjesnog odbora Volosko da se jedno od vološćanskih stubišta nazove imenom njihova dugogodišnjeg sumještanina, skladatelja Ljube Kuntarića, autora brojnih evergrina.

Skladatelj melodija kao što su "Ta tvoja ruka mala", "Autobus Calypso", "Nina", "Zamagljen prozor", "U nedilju Ane", kao i rock-opere "Karolina Riječka" te brojnih orkestralnih i duhovnih djela, desetljećima je živio i stvarao u Voloskom, gdje je 2016. godine i sahranjen. Datum otkrivanja ploče s njegovim imenom bit će, prema želji Kuntarićeve obitelji, vezan uz poseban datum.

Točnu lokaciju otkrio nam je pročelnik opatijskog Upravnog odjela za komunalni sustav Filip Vlah: "Riječ je o stubištu koje spaja Ulicu Andrije Štangera i Obalu Frana Supila. Počinje između brojeva 21 i 23 u Ulici Andrije Štangera, a članovi obitelji pokojnog maestra rekli su nam da je upravo to stubište često koristio", rekao je Vlah i dodao da je odluka usvojena bez ikakvih problema.

Ljuboslav Kuntarić rođen je 1925. u Čakovcu, a na Kvarneru je živio i djelovao više od pet desetljeća. Najpoznatiji je po svojim skladbama zabavne glazbe, koje su često bile nagrađivane na festivalima, a prvi je pobjednik Zagrebačkog festivala, i to skladbom "Ta tvoja ruka mala".

Skladao je više od dvije tisuće zabavnih i plesnih melodija. Na Radio Rijeci njegove je skladbe pjevao Zvonimir Krkljuš, a uz brojne šlagere, Kuntarić je skladao i brojne orkestralne, klapske i duhovne skladbe, kao i popularnu rock-operu "Karolina Riječka" s Radojkom Šverko u glavnoj ulozi, koja je premijerno izvedena 1983. godine.

Poslušajte izjavu Filipa Vlaha:

Vlah o Stubištu Ljube Kuntarića, pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.