Hrvatski radio

Radio Rijeka

U potrazi za udomiteljskim obiteljima

25.12.2013.

12:00

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskoj je danas više djece bez roditeljske skrbi smješteno u udomiteljske obitelji, njih 2200, nego u dječjim domovima. Sve su češće i kampanje kojima se potiče udomiteljstvo.

Ministarstvo socijalne politike i mladih sve češće provodi kampanje za udomiteljstvo, a na području Primorsko-goranske županije to čini i Udruga udomitelja djece DamdomPrimorsko-goranska županija ne može baš pohvaliti brojem udomiteljskih obitelji, poput ruralnih sredina u unutrašnjosti Hrvatske gdje je tradicija udomljavanja djece bez odgovarajuće roditeljske srbi dugogodišnja. 

Na riječkom području ima tek 20 udomitelja s dvedeset i osmero udomljene djece u dobi od tri do 18 godina, a obiteljski dom treba još pedesetak mališana, kaže predsjednica Udruge Damdom Klaudija Juranić Klarić
Mi smo tradicionalno područje gdje se udomiteljstvo baš nije njegovalo i nije ga se razumijelo, nije bilo prepoznato, tumači Juranić Klarić i dodaje da Udruga zato radi projekte, tribine, okrugle stolove, organizira promocije na štandovima, dane otvorenih vrata udruge. 

Udomitelji dobivaju novčanu potporu od 2500 kuna po djetetu, a javnost se sve više senzibilizira o potrebi pružanja udomiteljske skrbi djeci bez obitelji, pa broj udomitelja u Hrvatskoj polako raste. U Primorsko-goranskoj županiji trenutačno je omjer 60% udomljene naspram 40% djece u dječjim domovima. Optimalan bi postotak bio 80% u korist djece koja ne mogu imati biološku obitelj, jer svi dobro znamo koliko je za djecu važno obiteljsko okruženje.

Gospođa Klaudija ima troje biološke djece, a suprug i ona udomili su još dva dječaka. Biserka Belić doznala je kako je počela njihova udomiteljska priča:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.