Hrvatski radio

Radio Rijeka

U preuređeni lokvarski Picirk uselit će i Muzej žaba

28.10.2021.

17:10

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Za stanovnike Općine Lokve u Gorskom kotaru nadimak Žabari odavno više nije rugalica, jer su na njemu izgradili prepoznatljiv turistički simbol i više od četiri desetljeća dugu tradiciju uspješne manifestacije Žabarske noći. U Lokvama ne odustaju od obnove muzejske zbirke na tu temu.

Prvi postav Muzeja žaba je, na temelju bogate, privatne zbirke žabljih figurica, 2006. godine nakratko zaživio u dijelu kuće jedne lokvarske obitelji. Iako je postav ubrzo zatvoren, posjetitelji su sačuvali uspomene na njegove zanimljive dragocjenosti, pa je upita za razgledavanje bilo mnogo.

Suočen s takvim zanimanjem, načelnik Općine Lokve Toni Štimac donio je odluku o otkupu zbirke, a nije bilo teško odlučiti ni gdje urediti novi muzejski prostor. Naime, u Lokvama traje preuređenje stare učiteljske zgrade Picirk, gdje bi, kada posao bude dovršen, Muzej žaba trebao biti tek jedno od svjedočanstava bogate tradicijske i povijesne baštine Lokava.

U Picirku se već nalazi mjesna etno zbirka. S ribolovcima se planira urediti postav koji će pomoći upoznavanju podvodnog svijeta Lokvarskog jezera, a uspije li se sa željenim uređenjem prostora koji bi prezentirao goranske spilje, Lokvarci će na jednom mjestu moći pokazati zašto su odabrali turistički slogan: Turizam iznad i ispod horizonta.

Otkupljena privatna zbirka žabljih figurica bit će samo jedan dio novog Muzeja žaba. Prostor se dodatno planira opremiti digitalnom opremom za prezentacije te, ako to bude moguće, terarijem sa živim žabama. Poslušajte:

Kad će Muzej žaba u Lokvama?, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.