Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Primorsko-goranskoj 161 novi slučaj zaraze, preminule dvije osobe

04.11.2020.

10:10

Autor: HRT - Radio Rijeka

U 24 sata u riječkom NZJZ-u napravljeno je gotovo tisuću testova (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

U 24 sata u riječkom NZJZ-u napravljeno je gotovo tisuću testova (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

U Primorsko-goranskoj županiji je u posljednja 24 sata zabilježen 161 novi slučaj zaraze koronavirusom, a dvoje starijih pacijenata, rođenih 1937. godine, preminulo je u KBC-u Rijeka, javljaju iz Županijskog stožera Civilne zaštite i KBC-a.

Ozdravila je 51 osoba, pa je trenutno na području županije 1279 aktivnih slučajeva obolijevanja od kovida. U 24 sata testirano je 957 osoba, što znači da je udio pozitivnih manji od 20 posto,što govori o svojevrsnoj stagnaciji epidemije, rekao je glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević.

Na Sveučilištu u Rijeci trenutno je 63 studenata pozitivno na koronavirus. To je manje nego prošli tjedan, kada ih je bilo 73. "Svaki tjedan ponovno skeniramo situaciju i vodimo računa o našim studenticama i studentima", ističe rektorica riječkog sveučilišta Snježana Prijić Samaržija. Zaraženo je i 16 djelatnika sveučilišta. U samoizolaciji je 125 studenata i 24 djelatnika.

Udio starijih u ukupnom broju zaraženih stabilizirao se na 12 posto, što znači da danas nema nastavka rasta zaraženih među starijim stanovništvom. Pozitivno je ukupno 38 korisnika triju domova za starije i oni su većinom smješteni u izolacijske jedinice domova, dok ih je petero u KBC-u Rijeka.

Tri su žarišta trenutno u domovima za starije, gdje su provedene sve mjere radi sprječavanja širenje infekcije. U jednome je domu jedan posto zaraženih, u drugome 10 posto, a u trećemu 23 posto zaraženih korisnika, naveo je epidemiolog. U sva tri doma zaraženo je ukupno devetero djelatnika.

Glavnina zaraženih zabilježena je na području Rijeke i bliže okolice, dakle u najnaseljenijem dijelu županije, rekao je Rončević. Slijedi područje Liburnije i Gorskoga kotara, dok je vrlo mali broj zaraženih na otocima.  

U riječkom KBC-u na liječenju su 53 na kovid pozitivna pacijenta. Na Klinici za infektivne bolesti liječi se 22 bolesnika, a na drugom odjelu infektivne klinike, u prostorima Klinike za otorinolaringologiju, smješteno je 17 pacijenata, svi sa srednje teškom kliničkom slikom bolesti.

U respiracijskom centru nalazi se 14 pacijenata, od kojih je petero na respiratoru, javljaju iz KBC-a Rijeka.

Prema podacima Vlade RH, ukupno je dosad je dosad u županiji evidentirano 2465 zaraza virusom SARS-CoV-2. Preminule su 23 osobe.

Poslušajte izjavu epidemiologa Dobrice Rončevića i razgovor s rektoricom Snježanom Prijić Samaržijom:

Epidemiolog Rončević o stanju u županiji, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Rektorica Prijić Samaržija o epidemiološkom stanju na riječkom sveučilištu, pripremila Matea Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.