Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Primorsko-goranskoj 73 novozaraženih, većinom radno aktivno stanovništvo

22.10.2020.

10:07

Autor: HRT - Radio Rijeka

Riječani s maskama na autobusnoj stanici (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Riječani s maskama na autobusnoj stanici (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

U Primorsko-goranskoj županiji danas su 73 novozaražene osobe, a 16 osoba je ozdravilo, javio je Županijski stožer Civilne zaštite. Na području županije trenutno su 303 aktivna slučaja zaraze kovidom, a 779 osoba je u samoizolaciji.

"Nastavlja se trodnevni uzlazni trend, što je izuzetno upozoravajuće", rekao je za naš program jutros ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović. "Udio starog stanovništva je sedam posto, udio djece je također nizak, znači da je to pretežno radno aktivno stanovništvo. Morat ćemo poraditi na tome jer izgleda da ljudi na posao dolaze i s temperaturom i respiratornim smetnjama", naglasio je Mićović i najavio da će se mjere morati postrožiti.

U riječkim osnovnim školama trenutno je situacija zadovoljavajuća, nije došlo do proboja virusa, rekla je za program Radio Rijeke Sanda Sušanj, riječka pročelnica za odgoj i školstvo. Trenutno je u 25 riječkih osnovnih škola, u kojima se nalazi osam tisuća učenika, u samoizolaciji pet razreda. Zbog dva zaražena prvašića, u dvije osnovne škole njihovi razredi su u samoizolaciji, a tri razreda se nalaze u samoizolaciji radi predostrožnosti, dok se ne otklone sumnje u prisutnost koronavirusa.

Ovo je treći dan zaredom da je broj novozaraženih prešao 50, što znači da bi se, prema prošlotjednoj odluci Županijskog stožera, uputio prijedlog Nacionalnom stožeru za uvođenje online nastave za učenike viših razreda osnovne škole i srednjoškolce. Za sada nemamo potvrdu je li to učinjeno.

"Za takvu odluku je bitna i dobna struktura, a s obzirom na to da je jučer od 63 nova slučaja zabilježeno svega troje maloljetnika i nema puno izostanaka u školama, može se zaključiti da epidemija u školama još nije poprimila razmjere epidemije među radnim stanovništvom", rekao je za današnji Novi list voditelj Odjela epidemiologije u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević, naglašavajući da s tom odlukom ne treba brzati.

"Epidemija koronavirusa u Hrvatskoj nekontrolirano se širi, a pacijenti su, zbog manjka epidemiologa, prepušteni sebi i svojim obiteljskim liječnicima", istaknuo je. Razgovor s dr. Rončevićem koji smo jučer emitirali u našem programu poslušajte ovdje.

Ukupno je dosad u županiji zabilježeno 1167 zaraženih novim virusom SARS-Cov-2, a 19 osoba je umrlo. Prema jučerašnjim podacima, u riječkom KBC-u se od kovida liječi 21 pacijent, od čega je u samo jednom danu primljeno šestero osoba. Osamnaestero je pacijenata sa srednje teškim simptomima, a u respiracijskom centru je troje pacijenata, od kojih jedan na respiratoru.

Poslušajte izjavu Vladimira Mićovića:

Vladimir Mićović: Brojke su vrlo upozoravajuće, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.