Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Primorsko-goranskoj županiji 1049 izbjeglih iz Ukrajine

11.04.2022.

13:27

Autor: Josip Krmpotić

Foto: PGŽ

Foto: PGŽ

Foto: - / -

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izvijestio je u ponedjeljak da na području Primorsko-goranske županije boravi 1049 izbjeglica iz Ukrajine, od kojih je 78 djece koja idu u školu. Komadina je u nastavku redovne tjedne konferencije za novinare izvijestio o dodjeli potpora poljoprivrednim gospodarstvima te u zdravstvu.

Raspoređeno je 728 tisuća kuna za poticanje malih poljoprivrednih gospodarstva i osnivanje novih te za obnavljanje stočnog fonda i konkurentnost malih obiteljskih gospodarstava. Pola poticaja raspoređeno je goranskim poljoprivrednicima, a druga polovina ostatku županije. 


Thalassotherapiji Crikvenica raspoređeno je 640 tisuća kuna za uređenje dječjeg igrališta te za izradu projektne dokumentacije za uređenje jednog smještajnog objekta.


Ono što nas posebno veseli je spoznaja da nam je dogodine trideseta obljetnica Županije pa smo na adrese osnovnih škola poslali dopise jer želimo vidjeti kako djeca doživljavaju posebnosti svoga kraja, a to će biti i tema jubilarnoga kalendara 2023. godine, rekao je župan Zlatko Komadina


Za poticanje rada sedam županijski lučkih uprava iz proračuna PGŽ ove godine bit će izdvojeno gotovo četiri milijuna kuna pa će tako urediti sve što je potrebno u Crikvenici, na Krku, Cresu, Rabu, u Novom Vinodolskom te na područjima uprava Bakar-Kraljevica-Kostrena i Opatija-Lovran-Mošćenička Draga. 


Županija još dva milijuna kuna može namijeniti radovima sanacije i proširenja pristana u luci Unije, no konačnu odluku o tome donijet će županijska skupština. Milijun kuna pronašla je lučka uprava Cres, sama županija će dodati još dva, a ukupna vrijednost radova je skoro 39 milijuna kuna, rekla je pročelnica županijskog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević.


Poslušajte konferenciju za novinare:

Zlatko Komadina i Nada Milošević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.