Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Primorsko-goranskoj županiji 276 novooboljelih osoba, četvero preminulih

22.04.2021.

10:15

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Testiranja ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Testiranja ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Danas je u Primorsko-goranskoj županiji 276 novooboljelih osoba, javlja Županijski stožer Civilne zaštite, dok su u KBC-u Rijeka od koronavirusne bolesti jučer preminule četiri osobe. Ozdravljenih je 302, pa je aktivnih slučajeva u županiji danas 3011, što je 28 osoba manje nego jučer.

Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 1037 uzoraka, od čega je udio pozitivnih nalaza nešto manji nego dan ranije i iznosi 26,6 posto.

Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a, hospitalizirano je 216 pacijenata koji se liječe od koronavirusne bolesti. Na respiratoru se nalazi 13 osoba.

U Thalassotherapiji Opatija, sekundarnom COVID-19 centru Primorsko-goranske županije, liječe se 32 pacijenta. Udio hospitaliziranih osoba unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva stabilizirao se na 8,2 posto.

Šezdeset posto novozaraženih je u Rijeci i riječkom prstenu, gdje je zabilježeno 166 slučajeva. Na Liburnijskom ih je području 40 (odnosno 15 posto), 37 na području Crikvenice i Vinodola (13 posto), 15 na Rabu (pet posto), 11 osoba na Cresu i Lošinju (četiri posto), šestero na Krku (dva posto) te jedna osoba u Gorskom kotaru.

Zarazom koronavirusom najviše je pogođeno radno aktivno stanovništvo, među kojim je zabilježen 171 slučaj, odnosno 62 posto od ukupnog broja novozaraženih. Slijede osobe starije od 65 godina, kojih je 57 (21 posto). Zaraženo je i 30 školaraca (11 posto) te 18 studenata (šest posto), podaci su Županijskog stožera.

Prema podacima Vlade RH, dosad je u Primorsko-goranskoj županiji od koronavirusne bolesti oboljelo 29 021 osoba, a 380 ih je preminulo. 

Na ljestvici najpogođenijih europskih regija Svjetske zdravstvene organizacije, naša je županija pala s prvoga na treće mjesto, sa sedmodnevnom incidencijom od 659 slučajeva na stotinu tisuća stanovnika, uz pad od 15 posto.

Ispred PGŽ-a su švedska regija Västernorrland sa sedmodnevnom incidencijom od 662 slučaja i porastom od jedan posto, koja je na drugome mjestu, a na vrh je, s porastom od čak 70 posto i dnevnom incidencijom od 767 slučajeva na stotinu tisuća stanovnika, izbio Hercegovačko-neretvanski kanton u BIH.

Podsjetimo, maksimalna sedmodnevna incidencija u Primorsko-goranskoj županiji iznosila je 713 osoba, a zabilježena je 17. travnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.