Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Primorsko-goranskoj županiji 338 novooboljelih osoba, četvero preminulih

21.04.2021.

10:06

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Testiranja ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Testiranja ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Danas je u PGŽ-u 338 novooboljelih osoba, a ozdravilo ih je 209, javlja Županijski stožer. U KBC-u Rijeka preminule su četiri osobe, od kojih je jedna iz Ličko-senjske županije. Trenutno je 3039 aktivnih slučajeva koronavirusne bolesti na području županije, što je 184 osobe više nego jučer.

Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 1118 uzoraka, od kojih je 30,2 posto bilo pozitivnih.

Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a, broj hospitaliziranih pacijenata koje se liječe od bolesti COVID-19 danas je povećan za osmero pacijenata i iznosi 218. Na respiratoru se nalazi 15 osoba.

Prvom dozom procijepljeno je 45 218 osoba, što iznosi 15,95 posto stanovništva Primorsko-goranske županije, a drugom dozom 9134 osoba, odnosno 3,22 posto. Krajem ovog i početkom sljedećeg mjeseca očekuju se nove značajne količine cjepiva, najavljuje županijska pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić, i ističe kako, između ostalog, stiže više od 11 tisuća doza Pfizerova cjepiva. Nijedna doza cjepiva nije ostala neutrošena, rekla je Malatestinić.

U Thalassotherapiji Opatija, sekundarnom COVID-19 centru Primorsko-goranske županije, liječi se 30 pacijenata. Udio hospitaliziranih osoba unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva je 8,1 posto.

Više od polovice novozaraženih osoba, njih 214 ili 63 posto, zabilježeno je u Rijeci i riječkom prstenu. Na Krku ih je 55 (odnosno 16 posto), 34 na Rabu (10 posto), 12 u Gorskom kotaru (četiri posto), 11 na području Liburnije (tri posto), osmero u Crikvenici i Vinodolu (dva posto) te četvero ljudi s Cresa i Lošinja (dva posto).

Najviše je zarazi podložna radna populacija, gdje su bila 222 slučaja, što je 66 posto. Slijede stariji od 65 godina, gdje je zabilježeno 66 novozaraženih osoba (19 posto), zatim 26 školaraca (osam posto) te 24 studenta (sedam posto), podaci su Županijskog stožera Civilne zaštite.

Ukupno je do jučer ujutro u županiji zabilježeno 29 290 slučajeva koronavirusne bolesti, a 307 osoba je preminulo, izvješće je županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, Primorsko-goranska županija i dalje je najpogođenija europska regija sa sedmodnevnom incidencijom od 691 slučaja na stotinu tisuća stanovnika. Dobra vijest je da se u tim visokim brojkama ipak bilježi pad od tri posto.

Druga najpogođenija je švedska regija Västernorrland s incidencijom od 639 uz porast od osam posto, a treća Hercegovačko-neretvanska u BiH sa sedmodnevnom incidencijom od 628 slučajeva na stotinu tisuća stanovnika, uz porast od 24 posto.

Prva sljedeća hrvatska regija je Varaždinska županija na osmom mjestu s incidencijom od 523 i porastom od 16 posto, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije ažurirani tijekom jučerašnjeg dana.

Poslušajte kako epidemiološku situaciju u Primorsko-goranskoj županiji komentira pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić:

Dr. Malatestinić o stanju u Primorsko-goranskoj županiji

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.