Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Primorsko-goranskoj županiji živi se 2 godine dulje od hrvatskog prosjeka

13.10.2017.

13:00

Autor: Alen Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Očekivano trajanje života u Primorsko-goranskoj županiji je dulje od očekivanog trajanja života u Republici Hrvatskoj. Dok je ono u Hrvatskoj 77 godina, u Primorsko-goranskoj županiji je u prosjeku 79, odnosno 82,5 godina za žene i 76,5 godina za muškarce.

To su podaci koji su danas izneseni prigodom predstavljanja Zdravstveno-statističkog ljetopisa Primorsko-goranske županije, koji je svim zainteresiranim dostupan i na mrežnim stranicama Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo.

Vodeći uzroci smrti u Primorsko-goranskoj županiji su kardiovaskularne i maligne bolesti, ali dok je smrtnost od bolesti cirkulacijskog sustava u padu, karcinomi će u budućnosti biti prvi uzrok smrtnosti i kod nas i u Europi, naglasio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Vladimir Mićović.

Dodao je kako nacionalni programi prevencije raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice daju rezultate te je poziv svima za preventivne liječničke preglede trajno otvoren.

Primorsko-goranska županija prva je u Hrvatskoj počela s programom ranog otkrivanja raka dojke koji je vodeći uzrok smrtnosti kod žena kad su u pitanju maligne bolesti, dok je kod mušakaraca to rak pluća čiji je glavni uzrok pušenje, naglasila je dr. Helena Glibotić Kresina, urednica Ljetopisa koji se u Rijeci u kontinuitetu izdaje od šezdesetih godina prošlog stoljeća i dobar je temelj za kreiranje zdravstvene politike na ovom području.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.