Hrvatski radio

Radio Rijeka

U prvih 7 mjeseci na Kvarneru isti broj gostiju kao lani, noćenja 1% manje

07.08.2019.

13:23

Autor: Hina

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov izvijestila je u srijedu da je u prvih sedam mjeseci na području Primorsko-goranske županije ostvarena ista razina dolazaka turista kao 2018. godine, a noćenja je jedan posto manje.

Smanjenje broja noćenja se, kako je rekla na konferenciji za novinare, odnosi mahom na smještaj niže kategorije, dok kvalitetniji smještajni kapaciteti ostvaruju rast.

U prvih sedam mjeseci na području Primorsko-goranske županije bilo je 1,72 milijuna turističkih dolazaka, a ostvareno je 9,9 milijuna noćenja ili 90 tisuća manje nego u istom razdoblju 2018. godine. No, u usporedbi s istim razdobljem 2017. godine noćenja je u ovoj godini više za dva posto, a u usporedbi s 2016. čak 18 posto više, navela je Irena Peršić Živadinov.

"Godinama smo imali velik rast, pa je ove godine uspjeh bio zadržati se na razini odličnih rezultata prošle godine", kazala je. U srpnju je broj dolazaka u odnosu na prošlogodišnji srpanj pao za tri posto, a dva posto u noćenjima.

Peršić-Živadinov kaže da se Kvarner ne razvija kao destinacija masovnog turizma i da same brojke povećanja dolazaka i noćenja iz godine u godinu ne mogu biti jedini cilj. "Nije smisao imati preveliko opterećenje na prometnice ili infrastrukturu, nego pronaći idealan model razvoja koji će zadovoljiti turiste, stanovništvo te donositi prihod od kojeg se može živjeti", rekla je ona.

Od početka godine do kraja srpnja najsnažniji rast dolazaka i noćenja imalo je riječko područje, s osam posto rasta dolazaka i 18 posto noćenja. Peršić Živadinov je podacima ilustrirala povezanost kvalitete smještaja s ostvarenim rezultatima, navodeći da je u tom razdoblju u objektima obiteljskog smještaja s pet zvjezdica rast turističkog prometa bio 37 posto, a u onima s četiri zvjezdice devet posto.

Istovremeno je, kako je rekla, u objektima s najmanje zvjezdica ostvaren pad prometa, a slično je i u hotelima te kampovima. "Gosti sve više biraju novi, bolji smještaj i spremni su više platiti", rekla je. Poslušajte razgovor koji je s Irenom Peršić Živadinov snimila Lea Domijan Fišter:

Irena Peršić Živadinov, pripremila Lea Domijan Fišter

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.