Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Puntu svečano otvoren Interpretacijski centar maslinarstva - Stari toš

13.10.2021.

13:11

Autor: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Foto: - / -

U Puntu na otoku Krku se od danas do subote održavaju 25. Dani maslina, a u sklopu manifestacije je u centru mjesta u Starom tošu otvoren Interpretacijski centar maslinarstva. Posjetitelji mogu upoznati proces od berbe maslina do proivodnje ulja.

Interpretacijski centar Stari toš zaštićeno je kulturno dobro te se smatra jednim od najbolje sačuvanih mlinova za masline na otoku Krku. Sagrađen je početkom 19. stoljeća, ali od 50-tih godina dvadesetog stoljeća nije bio u upotrebi te je mlin do obnove bio potpuno zapušten, rekao je načelnik općine Punat Danijel Strčić.

Radovi na obnovi izvedeni su u sklopu hrvatsko slovenskog Interreg projekta Krasn/Krš , vrijedni su oko 900 tisuća kuna od čega je čak 85 posto stiglo iz EU fondova, rekao je Strčić te najavio da će na dvije etaže interpretacijskog centra maslinarstva biti predstavljeni i stari alati i posuđe kojim se služilo u proizvodnji ulja, ali i interaktivna igrica o maslinarstvu za mlađe posjetitelje.

Unutar centra smještena je stalna izložba koja prezentira tradicijsku proizvodnju maslinovog ulja te značaj maslinarstva za područje Punta. Izložba donosi interaktivne sadržaje o dijelovima starog toša, berbi maslina i proizvodnji ulja te arhivske fotografije uz naglasak na puntarski govor i dijalekt. Oblikovanje izložbenih elemenata inspirirano je estetikom tradicionalnih uporabnih predmeta uz stilizirane oblike dijelova masline. Dani otvorenih vrata Starog toša bit će od 13.do 16.listopada od 17 do 20 sati.

Poslušajte razgovor:

Danijel Strčić, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.