Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Ravnoj Gori ipak se nazire početak izgradnje novog vrtića

05.05.2019.

09:56

Autor: Nenad Lučić

Izgled budućeg vrtića u Ravnoj Gori (foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka)

Izgled budućeg vrtića u Ravnoj Gori (foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka)

Foto: - / -

Za svaku lokalnu jedinicu Gorskog kotara, pa tako i Općinu Ravna Gora, kvaliteta predškolskog odgoja i potrebama primjeren dječji vrtić, jedan je od najvažnijih demografskih, te poticaja koji će osigurati ostanak mladih obitelji.

Nakon dugotrajnih rasprava, ovih se dana u Ravnoj Gori ipak nazire početak izgradnje novog vrtića, koji je za malu goransku sredinu financijski vrlo zahtjevan projekt. 

Milijun eura europskih potpora za vrtić, Općina Ravna Gora je osigurala tek u drugom pokušaju, a u razdoblju od prve natječajne kandidature do danas znatno su se promijenile cijene na građevinskom tržištu, ističe općinski načelnik Mišel Šćuka.

"Postupkom javne nabave dobili smo cijenu od oko 14,5 milijuna kuna, što je je znatno više od isprva planiranih 9 milijuna. Milijun eura smo osigurali preko europskih fondova, no i uz to ćemo se morati dodatno zaduživati preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj", objašnjava načelnik Šćuka. 

Kada se izvedbenoj cijeni, pribroje troškovi opremanja budućeg vrtića njegova cijena doseže oko nešto više od 15 milijuna kuna, a otplata kredita kojim se taj iznos planira pokriti trajala bi 13 godina.

O natječajno izabranom izvođaču radova, rokovima izgradnje te početku rada budućeg vrtića načelnik Općine Ravna Gora Mišel Šćuka kaže: "
Natječajno smo, kao najpovoljnijeg izvođača, odabrali tvrtku GP Krk. Znači uskoro slijedi potpis ugovora i, nadam se, što skorijem početku radova. Novom vrtiću se nadamo tijekom 2020. godine, a prva bi generacija djece bila upisana tijekom pedagoške 2020./2021. godine, odnosno ne ove, već iduće jeseni."    

Budući vrtić s dvije odgojne skupine i jaslicama omogućit će cjelodnevni boravak pedesetak djece te zapošljavanje novih djelatnika u sustavu predškolskog odgoja.

Javlja Nenad Lučić: 

U Ravnoj Gori ipak se nazire početak izgradnje novog vrtića, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.