Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Rijeci 2019. skoro četiri puta više turističkih noćenja u odnosu na 2009.

30.03.2021.

13:02

Autor: HRT - Radio Rijeka

Grad Rijeka (Foto: TZ grada Rijeke)

Grad Rijeka (Foto: TZ grada Rijeke)

Foto: - / -

Na redovnoj Skupštini Turističke zajednice grada Rijeke prezentirani su podaci o rastu turističkog prometa za period od 2009. do 2019. godine. Posebno je istaknuto da je broj turističkih dolazaka povećan za 2,5 puta, a ostvarena noćenja za 3,7 puta.

Povećan je i broj ležajeva u obiteljskom smještaju za 5.100 ležajeva, dok su najviše noćenja ostvarili turisti iz Italije i Njemačke i to iz dobne skupine od 19 do 40 godina. Važno je i da financijski pokazatelji prate rast turističkih noćenja pa ukupan prihod 3 osnovne djelatnosti u turizmu bilježi porast od 2,6 puta, a raste i broj zaposlenih te ukupne investicije u turizmu. Analizom šireg područja odnosno Rijeke i Riječkog prstena zabilježeni su slični rezultati te je ostvaren rast turističkog prometa od 3,9 puta.

U "The European cities marketing Benchmarking report", analizi najvećih turističkih destinacije Europe koji se provodi godišnje od strane međunarodne asocijacije ECM, pozicioniran je gore navedeni rast kao najveći rast u periodu 2015.-2019. godine od promatranih 44 članova, i to u postotnom i nominalnom prikazu.

"2020. godina počela je odlično s rekordima kako je bilo i očekivano, turistički dolasci u prva dva mjeseca 19% u plusu, imali smo spektakularno otvaranje Europske prijestolnice kulture, rekordni posjeti novinara i gostiju tijekom veljače i početkom ožujka s odličnim najavama u svim nacionalnim i međunarodnim medijima, nikad bolji Riječki karneval, sve rekord do rekorda i sve prema planu", osvrnuo se na proteklu godinu Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke. Nakod dobrog početka, zaključuje Škarpa, pandemija je utjecala na svih nas pa tako i na turističke rezultate.

Posebni naglasak iz Izvješća za 2020. godinu stavljen je na novi promotivni film Turističke zajednice grada Rijeke "Rijeka – I miss you" koji je osvojio brojne nagrade u 2020. godini. čak njih deset. Iz TZ-a grada Rijeke ističu projekte suradnje s talijnskim novinama La Repubblica, novu interentsku stranicu TZ-a, kao i i rekontrukciju dijela Trsatskog kaštela.

Poseban značaj, ali i veliki udio u aktivnostima Turističke zajednice grada Rijeke, kako u 2020. godini tako i u tekućoj 2021. godini, predstavljaju EU projekti u kojima TZ sudjeluje kao partner, a kroz koje će ostvariti prihod od oko 6 milijuna kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.