Hrvatski radio

Radio Rijeka

10:10 / 12.11.2019.

Autor: Vladimir Jurić, Neva Funčić, Josip Krmpotić

U Rijeci bez problema zbog kiše, dežurne službe spremne za nove padaline

Nabujala Rječina u središtu grada (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Nabujala Rječina u središtu grada (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Kiša koje je u protekla 24 sata napadalo nešto manje od 20 litara po četvornome metru, nije prouzročila štete na području Rijeke saznajemo iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke. Vatrogasci noćas nisu imali intervencija i spremni su za padaline koje se očekuju tijekom poslijepodneva i večeri.

U prvih 11 dana 11. mjeseca u godini dosad je na riječkom području palo 197 litara kiše po četvornom metru, što je više od prosjeka za studeni, koji iznosi 189 litara po ćetvornome metru, tako da - s obzirom na vremenske prognoze koje najavljuju obilnije oborine - na vidiku je količina koja bi se mogla približiti novim rekordima.

Zbog juga koje je u pojačanju, u prekidu je brodska linija Mali Lošinj - Unije - Susak, a kako saznajemo iz Jadrolinije, nakon 13 sati bit će poznato hoće li ploviti katamarani na liniji Rijeka - Rab - Tovarnele i Rijeka - Mali Lošinj.

Prema informacijama Pomorskoga meteorološkog ureda u Rijeci, rekordna količina kiše izmjerena je 2016. godine, kada je u jednom mjesecu palo 487 litara. Podsjećamo da je DHMZ za gotovo cijelu obalu danas izdao tzv. crveni alarm i upozorio na brojne nimalo povoljne vremenske neprilike, koje uključuju količinu kiše veću od 100 litara po metru te izuzetno jak vjetar.

Unatoč najavi jake kiše, u Rijeci se ne očekuju veći problemi u prometu, rekli su jutros Elio Biasol iz Rijeka prometa i Gordan Gašparović iz Hrvatskih voda. Kao kritične točke, Biasol navodi područje Gradske tržnice, Mlake i niski dijelovi grada uz obalu, i to zbog podizanja razine mora uslijed jakog juga. 

Vodostaj Rječine je na mjernoj točki pokraj Hartere jutros bio 1,5 metara niži od prve ozbiljnije mjere obrane od poplava, rekao je Gašparović i dodao da se danas na Kvarneru očekuje 35 litara kiše po četvornome metru, a do sutra u podne još 21 litra i zatim prestanak padalina. Poslušajte:

Biasol i Gašparović o kiši i vodostaju (HTV)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.