Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Rijeci i Splitu dodijeljene stipendije za 70 budućih pomoraca

05.12.2016.

17:41

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ugovore o dodjeli stipendija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture potpisalo je u Rijeci i Splitu 70 učenika i studenata pomorskih škola i fakulteta, a za stipendije je u ovoj godini osigurano gotovo 4,2 milijuna kuna.

Kako su potvrdili iz resornoga ministarstva, u Rijeci su ugovore potpisali državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac, učenici Pomorske škole Bakar i Srednje škole Ambroza Haračića iz Maloga Lošinja te studenti Pomorskoga fakulteta u Rijeci.

U Splitu su ugovore potpisali pomoćnica ministra Jadranka Fržop te učenici i studenti Pomorske škole Split, Pomorske škole Zadar, Tehničke škole Šibenik, Prometno-tehničke škole Šibenik, Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik, Pomorskog fakulteta u Splitu te Sveučilišta u Zadru.

Stipendije Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za školsku i akademsku 2016./2017. godinu dobilo je ukupno 70 učenika i studenata pomorskih škola i fakulteta, odnosno 47 učenika i 23 studenta.

Za stipendiranje budućih pomoraca u ovoj godini osigurano je gotovo 4,2 milijuna kuna, a stipendije sada prima 281 učenik i student.

Projekt stipendiranja učenika i studenata provodi se desetu godinu zaredom kako bi se povećalo zanimanje za pomorska zvanja, a pravo na stipendiranje uvjetovano je redovitim upisom u nastavni program, bez ponavljanja godine. Obrazovani pomorci, bivši stipendisti dužni su ploviti na brodovima pod hrvatskom zastavom onoliko vremena koliko su primali stipendiju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.