Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Rijeci obilježena 24. obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske

15.01.2016.

16:24

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prije 24 godine međunarodno je priznata Republika Hrvatska. Hrvatsku neovisnost 15. siječnja 1992. zajedno su priznale tadašnje članice Europske unije. Njemačka je, uz Vatikan, odigrala ključnu ulogu, a toga je dana uspostavila i diplomatske odnose s našom zemljom.

Sve se to događalo u jeku Domovinskoga rata, u vrijeme kad je gotovo trećina zemlje bila pod okupacijom tadašnje JNA i srpskih pobunjenika. Povodom međunarodnog priznanja Hrvatske, na groblju Drenova te na Mostu hrvatskih branitelja, vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici Primorsko-goranske županije, županijske Zajednice udruga proizišlih iz Domovinskog rata te Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata.

"Najveću zaslugu imaju hrvatski branitelji, odnosno oni zbog kojih smo mi ovdje došli. Radi primjera, u Domovinskom je ratu poginulo nešto manje od 16 tisuća ljudi, a do 15. siječnja poginulo je 8 i pol tisuća hrvatskih branitelja. Znači, sama brojka dovoljno govori o tome kakve su bile operacije i koje su teškoće podnosili ti ljudi," kaže predsjednik Udruge dragovoljaca Mile Biondić. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.