Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Rijeci pokrenuta "Croglotta" - prvi časopis za učenje hrvatskog jezika

21.03.2015.

14:48

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Naučiti hrvatski jezik nije nimalo lako, slažu se svi stranci koji su to pokušali. Od sada će i taj težak zadatak biti barem malo lakši, zahvaljujući časopisu "Croglotta".

Pokrenula ga je mlada i poduzetna profesorica hrvatskog jezika Silvija Gojević, a namijenjen je strancima koji uče hrvatski jezik. Mladi su ljudi, pogotovo studenti, danas puno mobilniji nego ranije generacije, a Hrvatska i naš jezik sve su popularniji izvan naših granica - tako da je nastala i potreba za medijem koji će se obraćati upravo takvoj publici.

Strani studenti u Hrvatskoj gotovo uopće ne prate naše internetske portale jer ih teško razumiju, kaže Silvija, a željni su sadržaja i informacija o našoj zemlji, pokazalo je istraživanje tržišta uoči pokretanja projekta. Takve časopise veliki izdavači objavljuju za mnoge svjetske jezike, ali ovo je prvi takav projekt namijenjen onima koji uče hrvatski jezik.

Dvije godine podučavanja hrvatskog strancima, a zatim i četverogodišnji boravak u Njemačkoj, gdje je ujedno i učila jezik, omogućili su Silviji da upozna obje strane - onoga tko jezik poučava i onoga tko ga pokušava naučiti, boraveći u stranoj zemlji. Svoja je iskustva, uz pomoć riječkoga Startup inkubatora, sada pretočila u Croglottu.

Promotivno izdanje može se prelistati na internetu, a prvi "pravi" broj, onaj travanjski, već je u prijelomu. Na pedesetak stranica bavit će se aktualnim temama, hrvatskim problemima, običajima, bogatstvima, praktičnim uputama za strance i, naravno, hrvatskim jezikom.

Tiskano izdanje Croglotte moći će se naručiti putem interneta, a da će interesa itekako biti svjedoči podatak da je promotivno izdanje do sada pročitano u više od dvadeset zemalja. Više detalja poslušajte u razgovoru Silvije Gojević i Tajane Petrović Čemeljić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.