Hrvatski radio

Radio Rijeka

16:52 / 25.05.2016.

Autor: T. Petrović Čemeljić

U Rijeci postavljen prvi bitcoin bankomat, treći u Hrvatskoj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi bitcoin bankomat u Rijeci postavljen je u Botelu Marina u riječkoj luci. Nakon Zagreba i Splita, od sada je i u Rijeci moguće za kune kupiti ili prodati ovu sve popularniju digitalnu svjetsku valutu.

Bitcoin je decentralizirana valuta koju u svijetu trenutno koristi više od dva milijuna ljudi, a u Hrvatskoj oko 25 tisuća korisnika. Riječ je o digitalnom novcu koji se uglavnom koristi za plaćanja putem interneta. Ne postoji u tiskanom izdanju već isključivo u elektronskom obliku, a ne nadzire ga nijedna država niti bilo koje drugo tijelo, tako da je bitcoin prvi primjer tzv. kriptovalute.

Za bitcoin se danas u svijetu može kupiti gotovo sve, od automobila do avionskih karti, a popularnost mu sve više raste. Bitcoin je jeftin i ne poznaje inflaciju, pa se mnogi odlučuju za štednju upravo u toj valuti.

Riječki je bitcoin bankomat jedan od oko pet stotina sličnih u svijetu. U Sloveniji ih je postavljeno 11, a u Hrvatskoj je to treći takav bankomat – prvi je postavljen u Zagrebu 2014. godine, a drugi je u Splitu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.