Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Rijeci predstavljena globalna inicijativa za pomoć beskućnicima

13.06.2018.

13:44

Autor: Hina

Ilustracija (Foto: Pixsell)

Ilustracija (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Globalna inicijativa za rješavanje problema uličnog beskućništva naziva "Mjesto koje zovemo domom", predstavljena je u srijedu u prostorijama "Kuće utočišta" u Rijeci. Rijeka se tako pridružuje inicijativi koja će do 2030. obuhvatiti 150 gradova.

Kako je rečeno, ta inicijativa svrstava Rijeku među 13 gradova svijeta, koji će do 2020. poduzeti znatne mjere za rješavanje problema i iskorjenjivanje uličnog beskućništva. Planira se da se inicijativi do 2030. pridruži oko 150 gradova.

Na međunarodnoj razini predvodnik inicijative od svibnja ove godine je Globalni institut za beskućništvo, sa sjedištem u Chicagu. Suradnju na projektu na riječkom području potpisali su Primorsko-goranska županija, Riječka nadbiskupija, Grad Rijeka, Centar za socijalnu skrb - Rijeka i udruga Depaul Hrvatska, koja je koordinator projekta.
Direktorica Depaul Hrvatske i voditeljica riječke Kuće utočišta sestra Veronika Mila Popić, kazala je da se globalna kampanja bavi problemom beskućništva, propituje tko su beskućnici, gdje borave.

"Smatramo da ih ima i u Rijeci i u županiji, ali ne znamo točno koliko ih je i gdje sve borave, pa će inicijativa pomoći u prikupljanju podataka, na osnovi kojih bi se beskućnicima ponudila pomoć, osigurao smještaj i hrana", kazala je.
Prvi koraci u osiguranju hitnog smještaja već su poduzeti, a smještaj se planira osigurati u više manjih objekata, rekla je sestra Veronika Mila Popić i naglasila da inicijativa predviđa inovativan sustav, koji će se kasnije moći primjenjivati i u drugim hrvatskim gradovima.

Pročelnica županijskog odjela za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač kazala je da je Županija, bez obzira na nadležnosti, spremna sudjelovati u inicijativi. Istaknula je da je beskućništvo društveni problem koji treba šire sagledati, da beskućnici ne borave samo u gradovima, nego i, primjerice, u napuštenim objektima u manjim mjestima te da gotovo svakog čovjeka splet životnih okolnosti može dovesti do beskućništva.

Najavila je da će se do kraja godine utvrditi početno stanje, da će se nastojati utvrditi broj beskućnika, odrediti mjesta na kojima borave te potrebe za njihov prvi, hitni prijem. Beskućnicima će se odmah tražiti smještaj i osigurati hrana, a ostala prava rješavat će se u hodu, navela je. Ponudit će im se i dodatno školovanje ili prekvalifikacije, kako bi ih se osposobilo da sami osiguraju prihode, smještaj i hranu, odnosno da ne budu samo pasivni primatelju usluge i da se sklone s ulice.

Pročelnica Marač još je navela da će u mobilnim timovima biti socijalni radnici, psiholozi, pravnici i drugi, naglasivši da već postoji mreža volontera, koji su pripravni raditi na terenu. Poslušajte što su rekle Veronika Mila Popić iz riječke Kuće utočišta i Dragica Marač iz županijskog Odjela za socijalnu politiku i mlade:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.