Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Rijeci predstavljeni poljski električni autobusi koji ne zagađuju okoliš

03.05.2017.

15:22

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U organizaciji poljskog veleposlanstva, u Rijeci je danas predstavljen električni autobus Ursus City Smile. Dug je 12 metara, može prevesti 73 osobe. Doseg je 210 kilometara vožnje bez punjenja baterije, a napajanje traje oko šest sati.

Autobusi su za sada dvostruko skuplji od plinskih, pa Autotrolej računa na potporu europskih fondova. Nimalo ne zagađuju okoliš, zbog toga ih u Poljskoj ima već više od 500, a predsjednik Uprave poljskog proizvođača Andrzej Zarajczyk najavio je kako upravo traže hrvatskog partnera koji bi vozila sklapao u Hrvatskoj. 

Ursus je već godinama prisutan na hrvatskome tržištu s traktorima i poljoprivrednim vozilima. Hrvatsko predstavljanje električnih autobusa počelo je upravo u Rijeci jer je riječ o turističkom području. 

"Važno je sačuvati čisti okoliš, a ovi autobusi ne ispuštaju stakleničke plinove", istaknuo je Zarajczyk koji godinama dobro surađuje s Hrvatskom gospodarskom komorom. Kaže kako je prvo predstavljanje izvan Poljske bilo u Hannoveru pred njemačkom premijerkom Angelom Merkel, a drugo u Rijeci, gdje je na prvoj vožnji bio gradonačelnik Vojko Obersnel

O Poljskim iskustvima Zarajczyk govori kako je upravo u brojnim gradovima u tijeku akcija zamjene dizel-autobusa za one u potpunosti električne, što je najčišći pogon koji podupiru ekološki fondovi Europske unije. Evo što su na prvoj vožnji Nevi Funčić rekli riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i direktor POL-MOT Holdinga Andrzej Zarajczyk:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.