Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Rijeci više od 400 umjetnika na plenarnom sastanku u listopadu

18.08.2019.

12:54

Autor: Hina

Foto: Rijeka 2020 EPK

Foto: Rijeka 2020 EPK

Foto: - / -

Jedna od najvećih međunarodnih mreža za izvedbene umjetnosti - IETM održat će u Rijeci od 24. do 27. listopada jesensko plenarno zasjedanje u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, a središnja tema zasjedanja bit će publika i uključivanje zajednice.

IETM okuplja više od 450 članova iz 50-tak zemalja, a očekuje se da će na zasjedanje u Rijeci doći više od 400 profesionalnih umjetnika iz cijeloga svijeta, najavljeno je iz tvrtke Rijeka 2020 - organizatora projekta Europska prijestolnica kulture (EPK) 2020.

Središnja tema plenarnoga sastanka odabrana je kako bi se potaknulo novo razumijevanje razvoja publike te produbili postojeći koncepti povezani s razvojem publike. Sudionici skupa, različitih profesija, razmatrat će aktivno uključivanje zajednice u stvaranje i realizaciju kulturnih i umjetničkih programa.

Istaknutiji sudionici su Andrej Mirčev, Igor Stokfiszewski, Jenny Wilson, Simón Hanukai, Goran Tomka, Luca Ricci, Darko Lukić, Rarita Zbranca, Zvonimir Dobrović, Natalia Skoczylas, Goran Sergej Pristaš i mnogi drugi.

Skup će biti prilika da se kroz program, odnosno predavanja i posebne umjetničke šetnje, predstavi program Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture. Također je i izvanredna prigoda za predstavljanje domaće izvedbene scene nekima od najvažnijih međunarodnih promotora, producenata, koproducenata i ravnatelja festivala, navode iz tvrtke Rijeka 2020, organizatora projekta EPK 2020.

Skup će se održati na više lokacija u Rijeci, u Hrvatskome kulturnom domu na Sušaku, RiHubu, Udruzi Delta 5 te u Filodramatici, a pratit će ga i bogat umjetnički program.

IETM, Međunarodnu mrežu za suvremene izvedbene umjetnosti čini više od 450 organizacija izvedbenih umjetnosti i pojedinaca koji djeluju u suvremenim izvedbenim umjetnostima diljem svijeta, i to u kazalištu, plesu, cirkusu, performansima, interdisciplinarnim umjetničkim formama i novim medijima.

Članovi mreže su festivali, kompanije, producenti, kazališta, istraživački i resursni centri, sveučilišta i institucionalna tijela, a godišnje se održavaju dva plenarna sastanka u različitim europskim gradovima i manji sastanci diljem svijeta. Osim toga, IETM naručuje publikacije i istraživačke projekte, olakšava komunikaciju i distribuciju informacija te se zalaže za vrijednost izvedbenih umjetnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.