Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Rijeci zaplijenjene rakete za Emirate

13.09.2013.

20:51

Autor: Larissa Smokvina / B. Kanazir / T. P. Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na kontejnerskom terminalu Brajdica u Rijeci pronađena je prošloga petka veća količina vojne opreme, priopćila je riječka policija. Kako neslužbeno navode neki mediji, zaplijenjene su rakete za zrakoplove te za sustave "zemlja-zemlja", koje su u Rijeku stigle iz Srbije, a oglasila se i Carinska uprava te srpska obavještajna agencija BIA.

Carinski i policijski djelatnici u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom pretražili su kontejner u kojem je pronađeno oružje, javila je Policijska uprava primorsko-goranska.Neslužbeno doznajemo da su carinici u riječkoj luci, navodno po dojavi obavještajne službe, prije nekoliko dana otkrili veliku količinu nelegalnog oružja u nekoliko kontejnera koje su dovezli tegljači. Prema navodima iz nekih medija, zaplijenjene su rakete za zrakoplove te za sustave "zemlja-zemlja", koje su u Rijeku stigle iz Srbije.

Riječkim carinicima bile su sumnjive deklaracije, pa su provjerom utvrdili da se umjesto običnih cijevi, u kontejnerima nalaze dijelovi oružja, odnosno raketnih sustava. Oružje je navodno bili namijenjeno Sudanu, a adresa krajnjeg korisnika su bili Ujedinjeni Arapski Emirati. Mediji navode da je u slučaj s raketama upleten srbijanski poduzetnik već poznat u međunarodnoj trgovini oružjem. 

Kriminalističko istraživanje je u tijeku, a u nadležnom riječkom državnom odvjetništvu slučaj ne mogu komentirati dok ga policija ne dovrši. Iz Ministarstva obrane potvrđeno je da su pozvani mjerodavni vojni stručnjaci kako bi utvrdili o kakvoj se vojnoj opremi radi.

Carinska uprava ne može objaviti pojedinosti vezane uz kontejner s vojnom opremom dok ne završi istraga koju provodi s ostalim mjerodavnim službama. U priopćenju danas poslijepodne navodi se da je u sklopu kontrole jedna pošiljka robe koja je bila u provozu preko Republike Hrvatske zaustavljena i prekontrolirana u riječkoj luci te privremeno zadržana.

Oglasila se i srbijanska obavještajna agencija BIA koja je objavila da je Hrvatskoj dostavila operativne podatke o transportu zaplijenjenom u riječkoj luci te da nađeno oružje ne pripada vlasniku tvrtke Tenex Slobodanu Tešiću, izvijestila je večeras Radiotelevizija Srbije.

Kako je u večernjem dnevniku objavila RTS, BIA tvrdi da je riječ o robi koji je u Srbiju ušla iz Italije i transportirana je u Hrvatsku. Neposredno po operativnom saznanju, BIA je prije sedam dana izvijestila nadležne službe i državne organe Republike Hrvatske o postojanju sumnje da se transportiraju komponente i roba dvostruke namjene, prenosi RTS priopćenje koje je uputila BIA, navodeći da su u operativni rad bile uključene tajne službe nekoliko država.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.