Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Rijeci znantno više prijava vandalskog ponašanja

07.02.2023.

13:30

Autor: Neva Funčić, HINA

Rijeka

Rijeka

Foto: PIXSELL / -

U Rijeci znatno povećano prijavljivanje vandalskog ponašanja u odnosu na godinu prije, rečeno je na kolegiju gradonačelnika na kojem je najavljeno i eksperimentalno uvođenje zdravstvenog odgoja u riječke škole.

Pročelnica Odjela gradske uprave Rijeke za komunalni sustav Maja Malnar izvijestila je da je prošle godine bilo 145 prijavljenih vandalizama, a godinu prije 60.


Građani vandalsko ponašanje mogu prijaviti putem telefona, elektroničke pošte ili putem aplikacije "Gradsko oko", rekla je. Ova Internet platforma, koja djeluje dvije godine, posvećena je dvosmjernoj komunikaciji s građanima vezanoj za komunalnu problematiku na području Rijeke.


Malnar je izvijestila da se najviše slučajeva vandalskog ponašanja odnosi na nedozvoljeno ispisivanje grafita i plakatiranje te oštećenje dječjih sprava za igru i gradske komunalne opreme poput autobusnih postaja, klupa i sličnog.


Problem je nemogućnost da se počinitelje zatekne na mjestu događanja, pa se u ovakvim slučajevima surađuje s policijom i služi se video nadzorom, navela je.


Kako je često nemoguće identificirati počinitelje, trošak popravaka ili sanacija snosi gradska uprava.


Tako je u 2022. utrošeno oko 3500 eura za uklanjanje grafita i još toliko za uklanjanje plakata postavljenih bez dopuštenja. Čak 25 tisuća eura koštao je popravak uništene gradske opreme.


Grad Rijeka ima plan za sprečavanje vandalskog ponašanja i u njegovu okviru koordinacijsko tijelo u kojem su predstavnici gradskih odjela za komunalni sustav, upravljanje gradskom imovinom i za gradsku samoupravu. To tijelo prikuplja podatke o prijavama vandalizma te pokušava se djelovati i preventivno, edukacijom najmlađih u suradnji s mjesnim odborima.


Gradonačelnik Marko Filipović upozorio je na štetnost vandalskog ponašanja. "Ovaj novac iz gradskog proračuna se sigurno može iskoristiti za pametnije namjene", istaknuo je.


U nekoliko riječkih škola od jeseni će biti eksperimentalno uveden zdravstveni odgoj. Na kolegiju riječkog gradonačelnika danas je odabran deseteročlani stručni tim za izradu kurikuluma novog izbornog predmeta koji u škole ulazi po modelu Građanskog odgoja.


Istraživanja ukazuju na to da djeca ne raspolažu osnovnim vještinama i znanjima koja će im trebati u životu, rekla je pročelnica za školstvo u Gradu Rijeci Sanda Sušanj i najavila da će novi predmet biti uveden postepeno, uz stalne evaluacije.


Najam poslovnih prostora u vlasništvu Grada Rijeke prošle je godine dostigao rekordno visoku cijenu, više od 6 eura po četvornom metru. Od 1582 gradska poslovna prostora, njih 1309 je u zakupu, a natječaji su stalno u tijeku, izvijestila je pročelnica odjela za gospodarenje imovinom Denis Šulina.


Do prvog ožujka otvoren je javni poziv Grada Rijeke za dodjelu potpore za književno stvaralaštvo. Mjera potpore piscima se provodi već deset godina, a ovogodišnji fond iznosi osam tisuća eura, rekao je riječki pročelnik za kulturu Ivan Šarar.


Poslušajte izjave:


Malnar o vandalizmu

Sušanj o zdravstvenom odgoju

Ivan Šarar

O poslovnim prostorima

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.