Hrvatski radio

Radio Rijeka

U riječkoj bolnici obavljeni prvi MitraClip zahvati na srcu u Hrvatskoj

27.10.2016.

17:24

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kardiološki tim Zavoda za kardiovaskularne bolesti Kliničkog bolničkog centra Rijeka izveo je, tijekom liječenja bolesnica s teškom bolesti mistralnog zaliska, prva tri MitraClip zahvata na srcu u Hrvatskoj.

Iz riječke bolnice pojašnjavaju da je riječ o vrhunskom transkateterskom endovaskularnom zahvatu na srcu, napravljenom prvi put u Hrvatskoj. Ističu da je standardni način liječenja bolesti tog zaliska, koji se nalazi između lijeve srčane pretklijetke i lijeve klijetke, klasična kardiokirurška operacija na otvorenom srcu s otvaranjem prsnog koša. Ako takva operacija nije moguća zbog visokog kirurškog rizika kod starijih bolesnika, s teškim tegobama, slabim srcem i brojnim drugim pridruženim bolestima i stanjima, tada se, naglašavaju, koristi ova minimalno invazivna procedura, u svijetu nazivana MitraClip.

Ta se vrhunska procedura provodi u svrhu smanjenja tegoba, bolje tjelesne sposobnosti i kvalitete života bolesnika. Smanjuju se česte ponovne hospitalizacije zbog zatajivanja srca, koje nastaju kao posljedica "propuštanja" zaliska, tj. povratnog mlaza krvi iz lijeve klijetke u lijevu pretklijetku, što nepotrebno opterećuje rad srca i slabi ga. Prva tri MitraClip zahvata u Hrvatskoj obavio je kardiološki tim u kojem su bili liječnici: David Gobić, Tomislav Jakljević, Ivana Smoljan i Aleksandra Šustar. U anesteziološkom timu bili su liječnici Jozefina Šuljić-Plazibat, Jurica Juranić i Dino Mijatović, a medicinske sestre instrumentarke bile su Ružica Višnjovski, Morena Kvaternik, Pavica Stanišić i Iva Capan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.