Hrvatski radio

Radio Rijeka

U riječkoj luci pronađeno 100 kg kokaina u kontejneru s metalnim otpadom

08.03.2018.

18:09

Autor: Hina

Privođenje osumnjičenih za krijumčarenje kokaina na Županijski sud u Rijeci (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Privođenje osumnjičenih za krijumčarenje kokaina na Županijski sud u Rijeci (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Policija je u pretrazi kontejnera s 20 tona metalnog otpada u riječkoj luci pronašla sto paketa kokaina ukupne težine od 100 kilograma. Hrvatska je policija u akciji 'Nana' tako razbila krijumčarski lanac kojim se dopremala droga iz Južne Amerike. U Hrvatskoj i Sloveniji uhićeno je osam osoba.

Među uhićenima su 48-godišnji državljanin Španjolske, 43-godišnji dvojni državljanin BiH i Nizozemske te šest hrvatskih državljana starosti od 39 do 59 godina. Sto kilograma kokaina u Panami je navodno kupljeno za 300 tisuća eura, objavio je Uskok na svojim stranicama, detaljno opisujući način na koji su pripadnici skupine organizirali unošenje droge na skrivena mjesta u kontejneru.

Ranije je, navodi MUP, u sklopu iste akcije zaplijenjeno oko 150 kilograma marihuane i 69 tisuća kutija krijumčarenih cigareta.  

Uhićene članove skupine policija tereti da su se udružili radi krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u zemlje Europske unije, skrivenog u različitoj robi u komercijalnome kontejnerskom prometu. Kao paravan za krijumčarenje droge, osumnjičeni su preko hrvatskih tvrtki kupovali metalni otpad i organizirali dopremu kontejnera s robom beznačajne vrijednosti iz država Južne Amerike u Europu, koristeći tvrtke sa sjedištem u Hrvatskoj, objavio je MUP.

Krijumčarenje veće količine kokaina iz Južne Amerike u Hrvatsku radi prodaje u zemljama Europske unije, po cijeni od 21 tisuće do 33 tisuće eura za kilogram, istražuju Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i primorsko-goranska policija u koordinaciji s Uskokom i Carinskom upravom Ministarstva financija.

Uz hrvatske redarstvene službe u istraživanje su uključene redarstvene službe Slovenije, Njemačke, Nizozemske, Španjolske, Italije, Paname, Kolumbije, kao i američka agencija za borbu protiv droga DEA te Europol.

Galerija
Privođenje osumnjičenih za krijumčarenje kokaina na Županijski sud u Rijeci (Foto: Goran Kovačić / Pixsell), Foto: -/-
Privođenje osumnjičenih za krijumčarenje kokaina na Županijski sud u Rijeci (Foto: Goran Kovačić / Pixsell), Foto: -/-Privođenje osumnjičenih za krijumčarenje kokaina na Županijski sud u Rijeci (Foto: Goran Kovačić / Pixsell), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.