Hrvatski radio

Radio Rijeka

U riječkoj luci regata Pomorskog fakulteta: sudjeluje 20 veslačkih ekipa

06.06.2017.

17:56

Autor: Matea Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U riječkoj luci je počela 19. regata mornarskoga veslanja Pomorskoga fakulteta u Rijeci. U natjecateljskom dijelu sudjeluju studentske ekipe Pomorskog fakulteta i drugih fakulteta iz Rijeke i inozemstva, kao i učenici pomorskih škola.

Studentske posade, sastavljene od po 12 veslača i kormilara, startale su u s Rive Boduli, a poslijepodne se održavaju revijalne i međunarodne utrke na kojima će sudjelovati i profesori i Lučka kapetanija. Ove godine je šest studentskih, četiri međunarodne i deset revijalnih ekipa. 

Pomorski fakultet u Rijeci ima svoju studentsku veslačku udrugu i svake godine sudjeluju na regatama u Bakru, Portorožu i Rijeci. "Na početku je to sve bilo dosta poznato, bilo je jako puno ljudi, danas se ta popularnost ipak malo smanjila, nema više toliko zainteresiranih ljudi, ali ide", kaže Barbara Matas, studentica Pomorskog fakulteta i veslačica.

Pripreme veslača iz studentske veslačke udruge traju i po nekoliko mjeseci, a zadnjih mjesec dana, prije regate, intenzivno treniraju. "Sve krene oko listopada, pa treniramo do studenog ili dok nam vrijeme dopusti. Opet se skupimo u ožujku, kada je malo ljepše vrijeme. Bavimo se veslanjem kao sportskom aktivnošću uz fakultet", opisuje Sara Matošević, studentica i veslačica.

Na regatu su pozvani svi studenti i djelatnici Sveučilišta u Rijeci, a bude oko 25 do 30 ekipa. Dolaze i strani gosti, pa su se ove godine pridružili i veslači iz Portoroža, kao i Erasmus studenti. "Svake godine idemo, ovo je jedan od dražih dana, uživamo, a kiša nam uopće ne smeta", kažu vesele djevojke. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.