Hrvatski radio

Radio Rijeka

U riječkom KBC-u registriran centar za liječenje neurološke bolesti ALS

02.06.2017.

14:26

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Liječnici KBC-a Rijeka dobili su još jedno vrijedno priznanje: krajem svibnja na Klinici za neurologiju međunarodno je prihvaćen i registriran ALS centar - za liječenje amiotrofične lateralne skleroze, prvi takav u Hrvatskoj.

Amiotrofična lateralna skleroza neurološka je bolest koja dovodi do paralize mišića, invalidnosti te na kraju smrti. Jedna je od najčešćih bolesti motorike, a očituje se propadanjem donjega, odnosno gornjega motornog neurona s posljedičnom progresivnom mišićnom atrofijom. Od nje može oboljeti svatko, ali najčešće pogađa osobe srednje životne dobi. Procjenjuje se da obolijeva jedna do dvije osobe na sto tisuća stanovnika.

Bolest je neizlječiva, a uzrok ALS-a još se ne zna. Nagađa se da nastaje zbog nasljednih faktora, starosti i češće se javlja u muškaraca. Istražuju se i drugi mogući uzroci: mutacija gena, kemijska neravnoteža, loš imunološki odgovor te abnormalni proteini. Neka istraživanja pokazuju da i pušenje te i izloženost olovu povećavaju rizik za amiotrofičnu lateralnu sklerozu.

Riječki ALS centar na Klinici za neurologiju, prvi takav u Hratskoj, surađivat će s drugim europskim centrima ENCALS-a, što u praksi znači znatno unaprjeđenje skrbi i liječenja oboljelih od ove teške bolesti. U dijagnosticiranju i liječenju ALS-a riječki liječnici imaju višegodišnje iskustvo.

"Riječki neurolozi nastoje prepoznati rane simptome bolesti, a zajedno sa sestrinskom službom skrbe o bolesnicima tijekom bolesti te pružaju podršku bolesnicima i članovima obitelji. Kompletna skrb takvih bolesnika je multidisciplinarna, a uključeni su pulmolozi, gastroenterolozi, fizijatri, psiholozi, liječnici palijativne skrbi, medicinske sestre za ALS, a odnedavno se po potrebi angažiraju i logopedi", istakla je doc. dr. sc. Vladimira Vuletić, predstojnica Klinike za neurologiju.

Za pacijente će djelovanje u međunarodnoj mreži ALS centaraznačiti razinu skrbi poput one u europskim bolničkim centrima. Dodatne informacije mogu se potražiti na riječkoj Klinici neurologiju na brojeve telefona: (051) 658-309 i 658-311 ili na e-adresi neurologija@kbc-rijeka.hr.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.