Hrvatski radio

Radio Rijeka

U riječkom škveru ponovno će se graditi brodovi?

11.12.2013.

18:04

Autor: Olga Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U brodogradilištu "3. maj" ponovno bi se mogli graditi brodovi. Tri ili četiri broda za rasute terete u riječkom bi škveru gradila splitska tvrtka "Jadroplov", ali to još nije sigurno.

Nakon što su švedskoj kompaniji Wisby Tankers prije desetak mjeseci isporučili posljednji iz serije tankera, na navozima brodogradilišta 3. maj grade se samo teglenice za istog naručitelja. Ali, ako se obistini pismo namjere o poslovno-tehničkoj suradnji između Uljanika i splitskog brodara Jadroplova, u riječkome škveru opet će se graditi brodovi.

Pulska i splitska tvrtka sklopile su sporazum o suradnji, odnosno o gradnji brodova za tvrtke u njihovu mješovitom vlasništvu, objavljeno je u utorak na Zagrebačkoj burzi. Prema sporazumu potpisanome u ponedjeljak riječ je o tri broda za prijevoz rasutoga tereta s rokom isporuke od 2015. do kraja 2017. godine, a u opciji je i četvrti brod.

Za 3. maj itekako dobru vijest potvrdio nam je glasnogovornik Uljanika Denis Jambrošić te najavio više informacija o tom projektu uskoro, nakon što dvije kompanije dogovore detalje sporazuma. Ipak, ništa još nije sigurno. Hoće li se četiri broda zaista i graditi u Rijeci ovisit će, među ostalim, i o cijeni, koja mora biti u skladu s onima na svjetskom tržištu. Javlja Olga Mandić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.