Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Šapjanama danas prosvjed: što će zaista raditi Eco casa

05.10.2016.

14:23

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Je li u Šapjanama na vidiku buna ili samo naznaka bune? Pušu li mještani na hladno ili su već zakasnili? Što se krije iza tvrtke Eco casa? Brojna pitanja možda će odgovor dobiti na večerašnjem prosvjedu u Šapjanama.

Organizatori prosvjeda žele hitno zaustaviti ekološki problematičnu djelatnost Eco casa, sljednika Ecooperative, u Šapjanama. "Zadnji direktor Ecooperative bio je Dragan Šepić. On je pred nekoliko mjeseci došao predstaviti svoju novu firmu koja se neće više bavit opasnim otpadom, infektivnim, nego neopasnim", govori Miro Simčić u ime organizatora prosvjeda. 

Koliko je sve bezopasno, kaže gospodin Simčić, pokazao je Šepić 2015. kada je u četiri karlovačke rijeke bačeno više od 100 bačava s opasnim otpadom. Dvadesetak ih nikad nije isplivalo, čekaju naše unuke.

Simčić tumači da je najavljeno da će se nova firma baviti zbrinjavanjem otpadnih ulja, a to znači da mogu dovoziti što god hoće. "Tko će ih kontrolirati? To je jedna baračica, jedan limeni prostor. Oni će tu odvoziti otpad, ulja iz hotela itd.", nabraja Simčić.

Općina Matulji ne reagira. Primorsko-goranska županija je izdala rješenja od kojih su Šapjanci doslovno osjetili smrad - kraški teren sve guta, budućnost je izvjesna. Poduzeće je usred naselja, najbliža kuća je na 50 metara. "Pred vratima izlijevaju ulje, peru bačve, već dva mjeseca dovoze to njihovi kamioni", govori Simčić.

Znači, svi zeleni i života željni, 18 sati Dom Šapjane, doznao je Josip Krmpotić, poslušajte: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.