Hrvatski radio

Radio Rijeka

U školama u županiji osjetno manje učenika - osim u Omišlju i Krku

25.09.2017.

14:39

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

I u Primorsko-goranskoj županiji podaci pokazuju pad broja učenika - u prve razrede osnovnih škola upisano 120 učenika manje, a u srednje se škole upisalo 104 učenika manje nego što ih je bilo u školama prošle godine.

U Rijeci je u osnovne škole upisano 37 učenika manje, u Crikvenici 19, u Opatiji troje, a u ostalim školama županije 61 dijete manje. Osnovne škole u Primorsko-goranskoj županiji trenutno pohađa 19 204 učenika, što je 87 manje nego lani.

Prioritet za potpore, prema županijskoj Strategiji razvoja sporta, su mladi sportaši. Za omladinske pogone prvoligaških klubova devet sportskih saveza, izdvojeno je ukupno 200 tisuća kuna potpore. "To će značajno pomoći da se više mladih bavi sportom, a nekim klubovima znači i opstanak", rekao je zamjenik župana Marko Boras Mandić te istaknuo da povratak Riječanki u najviši rang ženskog nogometa pokazuje da su na dobrom putu.

I u srednjim školama sličan trend. U svim školama u županiji je ukupno 9354 učenika - 271 manje nego lani. U prve se razrede upisalo 2408 učenika, što je 104 manje nego prošle godine.

Dvije svijetle točke su porast broja učenika na otoku Krku - u školama u Omišlju i Krku - te pomoćnici u nastavi. S njih 81 potpisan je četverogodišnji ugovor, za što je iskorišteno 10 milijuna kuna iz Socijalnog fonda Europske unije. Tako će 87 učenika s teškoćama u ovoj školskoj godini imati na raspolaganju pomoćnika u nastavi, izvijestila je pročelnica za školstvo Edita Stilin te najavila nastavak ulaganja u obnovu škola.

Tijekom ovog ljeta uloženo je šest milijuna kuna u investicijsko održavanje. Radilo se na 56 zgrada - 28 osnovnih, 26 srednjih škola te četiri doma - i svi su radovi, osim onih naknadno odobrenih iz rebalansa proračuna, završeni do početka školske godine. Rekonstruirana je škola u Baški, a nastavlja se dogradnja škola u Puntu i Čavlima.

Tijekom ljeta je prihvaćen projekt energetske obnove osam starijih školskih zgrada, vrijedan 33 milijuna kuna. Od toga je 12 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok ostatak treba osigurati iz budućih proračuna PGŽ-a. Sljedeće godine na redu je rekonstrukcija i dogradnja sportskih dvorana škola u Dražicama i Matuljima te sportske dvorane Medicinske škole u Rijeci.

 "Plan je da do 2020. godine u svim školama nastava bude u jednoj smjeni", rekla je Stilin. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.