Hrvatski radio

Radio Rijeka

U sljedeća tri dana odluka o stečaju tvornice TIBO "3. maj"

24.05.2016.

17:48

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Odluka o pokretanju stečaja nad matuljskom tvornicom TIBO donijet će se u sljedeća tri dana, kazala je u utorak sutkinja Trgovačkog suda u Rijeci Danijela Korlević na ročištu na kojem je pročitala zahtjev za pokretanjem stečaja privremene stečajne upraviteljice Višnje Rosenberg Volarić.

Prema zahtjevu i ocjeni Rosenberg Volarić, TIBO bi u stečaju mogao ponovno pokrenuti proizvodnju kontejnerskih kućica i metalnih konstrukcija, s obzirom na zadržan proizvodni prostor, opremu, kvalificirane radnike i interes tržišta za tim proizvodima. Dokaz za interes mogućih kupaca je ponuda Uljanik grupe za kupovinom brodske opreme u vrijednosti 18 milijuna kuna i iskazan interes više tvrtki za izradu čeličnih konstrukcija. TIBO za dio svojih proizvoda nema konkurenciju na tržištu, a otvorena je mogućnost proizvodnje TIBO kontejnerskih kućica za potrebe turizma, navedeno je.

Ukupne obveze tvornice su 42 milijuna kuna i veće su od procijenjene imovine. "U TIBO-u je zaposleno 77 radnika, koji nisu primili tri uzastopne plaće; 25 radnika i četiri bivša radnika pokrenuli su ovrhu zbog naplate plaća, a račun je neprekidno blokiran od studenog 2015. godine", kazao je direktor TIBO-a Matko Pekić. Radnici su na čekanju, a proizvodnja je prestala. Prvi poremećaj u poslovanju tvornice bio je 2011. godine kad su se dobiveni avansi za proizvode počeli trošiti za plaće, a 2012. godine je pokrenuta predstečajna nagodba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.