Hrvatski radio

Radio Rijeka

U sportskoj dvorani na Zametu 28. sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke

14.07.2020.

12:09

Autor: Albert Petrović

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Foto: - / -

Sjednica se zbog pandemije koronavirusom održava u sportskoj dvorani Centra Zamet, a počela je aktualnim satom. Gradonačelnik Obersnel odgovarajući na pitanja vijećnika između ostalog o nedostatku parkinga najavio je pregovore o gradnji garaža u centru, dok za stanare stambenih četvrti nema pomoći.

Uređenje Agatićeve ulice zapinje zbog imovinsko pravnog spora i sporosti suda rekao je gradonačelnik, a vijećnik Mencer predložio je da se vlasnički udio grada u HNK Rijeci za simboličnu svotu ustupi Armadi.

Aktualni sat gradskog vijeća zbog velikog je broja pitanja vijećnika na kraju je produžen. Gradonačelnik Obersnel našao se pod paljbom vijećnika Akcije mladih zbog neodvajanja biološkog otpada i cijene zbrinjavanja pa je više puta ustvrdio da u Rijeci ne postoji prostor pogodan za kompostanu.

Andrej Biršćik želi znati broj radnika komunalnih društava koji su otpušteni zbog krize i u tom broju odnos djelatnika na terenu i onih u uredima.

Josip Ostrogovic ustvrdio je da dječji vrtić na Krnjevu koji je trebala financirati talijanska unija nikad nije izgrađen zbog sporosti Grada koji navodno nije na vrijeme riješio imovinsko pravnu situaciju.

S 18 glasova za, jednim protiv i deset suzdržanih Branka Benčić imenovana je ravnateljicom MMMS-a. Imenovanje je izglasano nakon duže rasprave u kojoj se dio oporbenih vijećnika uključujući i Zvonimira Peranića, predsjednika Odbora za kulturu žalio na proceduralne greške.

Na dnevnom redu je točka o prijedlogu rebalansa proračuna koja je došla na red kasnije od predviđenog zbog produženog aktualnog sata i rasprave oko imenovanja nove ravnateljice mmsu-a Branke Benčić.

Ovim rebalansom prihodi grada smanjili  bi se  za 193,2 milijuna kuna a rashodi za 136,8 milijuna. Razlika bi se pokrila uglavnom iz prenesenih sredstava prošlih proračuna. Od prihoda, najveća smanjenja su u porezu na dohodak, promet nekretninama i potrošnju, a kod rashoda najveće smanjenje pretrpio bi projekt epk 2020 za koji je ipak planirano 45,5 milijuna kuna.

To je bio i glavni motiv rasprave koja je obilježila početak ove točke, između gradonačelnika Obersnela i vijećnice Ivone Milinović:

 

Ivona Milinović i Vojko Obersnel, pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.