Hrvatski radio

Radio Rijeka

U srednjim školama u PGŽ na jesen 117 prvih razreda; među njima i budući stolari

02.05.2022.

13:54

Autor: Neva Funčić

srednjoškolci

srednjoškolci

Foto: . / Pixabay

U prvim razredima 30 srednjih škola u Primorsko-goranskoj županiji predviđeno je nešto više od dvije i pol tisuće upisnih mjesta, a Salezijanska i privatna gimnazija Andrije Ljudevita Adamića nude još 122 mjesta u gimnazijskim programima.

U 117 razrednih odjeljenja predviđena su 2573 upisna mjesta za učenike prvih razreda srednjih škola, najavila je zamjenica župana Marina Medarić. Predloženo je 75 školskih programa, od kojih su čak 64 strukovna, među kojima i novi razred za ugroženo zanimanje stolara. 


Pet je gimnazijskih programa, tri umjetnička te tri za učenike s poteškoćama u razvoju, kojih ima otprilike jedan posto, rekla je Medarić. Među strukovnim programima, predlaže se 34 četvorogodišnja i 29 trogodišnjih programa. Rasprava o prijedlogu otvorena je do 14. svibnja, kada će kvote biti upućene na odobrenje Ministarstvu znanosti i obrazovanja, najavila je Medarić.


Gimnazijske programe u PGŽ upisuje 31 posto učenika, njih 65 posto strukovne programe, umjetničke programe 3 posto učenika, dok jedan posto učenika upisuje programe za učenike s poteškoćama u razvoju, pokazuju podaci o dosadašnjim upisima u srednje škole.


Pročelnik za poduzetništvo i ruralni razvoj Mladen Brajan izvijestio je da je Primorsko - goranska županija zaključila natječaj za potpore za nabavku opreme za male gospodarstvenike. Za 80 postotno sufinanciranje prijavila su se 104 poduzetnika te se nakon rebalansa proračuna očekuje nastavak programa potpora, rekao je Brajan. 


Ovim je natječajem 1 625 000 kuna raspodjeljeno na 68 poduzetnika, maksimalno 40 tisuća kuna po projektu. Za preostalih 36 poduzetnika koji su zadovoljili kriterije natječaja, zatražili smo da se u rebalansu osigura dodatnih 880 tisuća kuna, odnosno ukupno oko dva i pol milijuna kuna za ovaj projekt u ovoj godini, rekao je Brajan.


Poslušajte izjave dožupanice Medarić i pročelnika Brajana:

Medarić

Brajan

Brajan i Medarić pred novinarima

Brajan i Medarić pred novinarima

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.