Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:29 / 25.05.2022.

Autor: Olivera Vinković

Dan plavih irisa obilježava se i u Rijeci

Iris

Iris

Foto: Srecko Niketic / Pixsell

Rak ne pogađa samo starije dobne skupine već je on vodeći uzrok smrti kod ljudi mlađih od 65 godina. Svatko od nas može unaprijediti svoje zdravlje pridržavajući se jednostiavnih 12 poruka Europskog kodeksa. 


Broj oboljelih od malignih bolesti drastično raste u cijelom svijetu. Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će se broj oboljelih povećati sa 18 milijuna 2018. godine na 29 i pol milijuna 2040.


Niti Hrvatska nije u boljem položaju, raste broj oboljelih od raka, među kojima vodeće mjesto preuzima rak debelog crijeva, naglasila je danas predsjednica lige za borbu protiv raka onkologinja Ira Pavlović Ružić i nastavila:Dan plavog Irisa

S konferencije Nacionalne kampanje u borbi protiva raka debelog crijeva

S konferencije Nacionalne kampanje u borbi protiva raka debelog crijeva

Foto: Olivera Vinković / Radio Rijeka

U subotu 28.5. od 10 do 12 sati na Korzu će biti upriličen program namijenjen svima koji ozbiljno shvaćaju brigu o svom zdravlju te na taj način obilježiti dan borbe protiv raka debelog crijeva.


Nemojte pušiti i nemojte dopustiti pušenje u svome domu. Održavajte tjelesnu masu i budite fizički aktivni. Ograničite vrijeme sjedenja. Pravilno se hranite. To podrazumijeva veću konzumaciju mahunarki, voća i povrća, odnosno ograničen unos visokokalorične hrane i suhomesnatih proizvoda. Izbjegavajte direktno izlaganje suncu, a ako se suncu izlažete zaštite vašu kožu. Ne koristite solarij. Smanjite unos alkoholnih pića. Poštujte sigurnosne uvjete rada na svom radnom mjestu. Provjerite štetna emititanja u vlastitome domu. Žene, ako imate malu djecu potrudite se da dojite, to je od benefita i za vas i za vaše bebe, a ako ste u periodu predmenopauze nastojte izbjeći hormonalnu nadomjesnu terapiju jer ona povećava rizik od raka.


Ove smjernice utemeljene su na zdravstevnim činjenicama, rekla je danas Đulija Malatestinić, pročelnica odjela za zdravstvo Primorsko - goranske županije:

Dan borbe protiv raka, Đulija Malestinić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.