Hrvatski radio

Radio Rijeka

U susret Danu sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

17.11.2020.

12:20

Autor: Josip Krmpotić i Lea Domjan Fišter

Memorijalno groblje u Vukovaru(Foto ilustracija: Dubravka Petric / PIXSELL)

Memorijalno groblje u Vukovaru(Foto ilustracija: Dubravka Petric / PIXSELL)

Foto: - / -

Uoči obilježavanja sutrašnjega Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, diljem Hrvatske pale se svijeće na ulicama koje nose ime Grada heroja kao i na glavnim trgovima. Tako će biti i u Vukovarskoj ulici, kod murala na kojem je ispisano ime grada heroja.

Članovi navijačke Udruge "Vavik vjerna Kirija" svečano će večeras u 17 sati i 30 minuta, uz bakljadu s vijadukta Dubračina, najaviti početak otvorenja murala "Ne zaboravimo Vukovar" u spomen na žrtve Vukovara, a u 18 sati članovi udruge i uzvanici položit će vijence i svijeće kraj murala i na Domovinskom mostu neposredno uz sam mural.

Sutra, na sam Dan sjećanja navijači "Rijeke" Vavik vjerna Kirija položit će vijenac i svijeće na novi spomenik Vukovaru u naselju Duga u Crikvenici.

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje te na žrtve Domovinskog rata, udruga Pragma je organizirala on line događanje posvećeno braniteljima i njihovoj djeci, a možete ga od 12 sati pratiti na Zoom platformi. O socijalnim obilježjima ove populacije te o stereotipima i predsrasudama govorit će stručnjaci iz područja psihologije, komunikologije, prava i socijalne politike dok će u umjetničkom dijelu porgrama nastupiti glumac Robert Kurbaša i sudionik Domovinskog rata Goran Brebrić.

 Već je započelo svečano obilježavanje 29.obljetnice ustrojstva 71.bojne Vojne policije. U Aleji hrvatskih branitelja  od Spomen parka  poginulim pirpadnicima ove postrojbe bit će položeni vijenci i upaljene svijeće. 

Grad Rijeka poziva sve građane da ovaj praznik kojim se spominjemo žrtava koje su omogućile naš život u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj, obilježe bez velikih okupljanja, paljenjem svijeća na prozorima svojih domova, kao i duž Vukovarske ulice, uvažavajući sve ono o čemu govore epidemiolozi.

Na taj ćemo način zajednički pridonijeti obilježavanju ovog, za cijelu Hrvatsku, iznimno značajnoga dana a ujedno odgovornim ponašanjem umanjiti rizik daljnjega ubrzanja širenja epidemije koronavirusa.

Poslušajte što su našem Josipu Krmpotiću rekli Perica Prpić, predsjednika Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata "Ajkula" i Vladimir Lovrić, tajnik Udruge "Vavik vjerna Kirija":

Perica Prpić, pripremili Josip Krmpotić i Marta Ožanić

Vladimir Lovrić, pripremili Josip Krmpotić i Marta Ožanić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.