Hrvatski radio

Radio Rijeka

U tijeku pražnjenje Lokvarskog jezera

25.05.2023.

15:06

Autor: Nenad Lučić

Pražnjenje Lokvarskog jezera

Pražnjenje Lokvarskog jezera

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Nakon što se proteklih tjedana postupno smanjivala razina Lokvarskog jezera, u srijedu je započela završna faza privremenog pražnjenja vode iz najveće akumulacije Gorskog kotara, koja će kroz temeljni ispust narednih dana otjecati u korito rijeke Lokvarke. 

Posljednji se put takvo što dogodilo prije 22 godine, radi održavanje opreme Hrvatske elektroprivrede, koja akumulaciju koristi u sustavu Hidrolektrane Vinodol. 


Tijekom završnog pražnjenja će najviše posla pored riječnog korita imati članovi Sportskog ribolovnog kluba „Lokvarka „ iz Lokava, koji provode opsežnu akciju spašavanja ribe iz Lokvarskog jezera, a ono će se nakon ljeta opet početi puniti vodom. 


O složenosti akcije spašavanja ribe iz Lokvarskog jezera rječito govori podatak da su pripreme za nju trajale gotovo dva mjeseca, te da će se odvijati gotovo pet dana, od srijede do nedjelje. 


Posao za ribiče će se, kaže tajnik Sportsko-ribolovnog kluba „Lokvarka“ iz Lokava Ivo Grgurić, odvijati uz korito vodotoka Lokvarke, nakon što u njega kroz temeljni ispust brane krene voda iz jezera, a s njom i riba. 


U koritu su napravljene improvizirane, ali jako čvrste barijere od armaturne mreže, na kojem će se zaustavljati i najmanji primjerci ribe. 


Nju će ribiči skupljati manualno, uz pomoć mreža i prebacivati u privremene bazene, nakon čega slijedi transport u obližnje jezero kod naselja Mrzla Vodica. 


Nimalo lak posao, uzmu li se u obzir procjene, prema kojima se količina ribe u Lokvarskom jezeru procjenjuje na više od 20 tona, no zbog niza čimbenika teško je reći koliko će ribljeg fonda iz akumulacije završiti na pregradama. 


Učinkovitost akcije trebala bi biti velika, jer u njezinoj provedbi ribiči iz Lokava neće biti sami. 


Ponajprije, najavljena je ispomoć iz Pazina, te slovenskog Kočevja, pri ruci su i lokvarski vatrogasci, zaduženi za punjenje pratećih plastičnih bazena, a ribičima je u svemu bio pri ruci i glavni akter pražnjenja jezera „Hrvatska elektroprivreda“. 


Priča o spašavanje ribe, vjerojatno će i neke potencijalne volontere potaknuti na razmišljanje, mogu li pridonijeti provedbi akcije? 


 Međutim, lovarski ribiči jasno poručuju, nitko tko nije prethodno prijavljen organizatorima neće moći sudjelovati u akciji, a prevelik broj ljudi mogao bi stvoriti veliku gužvu i otežati posao. 


Ujedno, nakon ispuštanja vode iz jezera, uz korito Lokvarke će dežurati ribočuvari, kako bi spriječili one koji na lak način žele doći do ribe. 


Sjećanja s ranijih akcija spašavanja ribe i pražnjenja najveće goranske akumulacije, nude neke zanimljive podatke. 


Tijekom akcije krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, pronađena je pastrva, teža od 20 kilograma, što je tada bio neslužbeni svjetski rekord.


Međutim, nije to jedini razlog koji potiče ribičku maštu, da bi se i ovih dana moglo ponoviti nešto slično. 


Nakon ponovnog punjenja jezera prije 22 godine u njega je pušten nemali broj kapitalnih primjeraka pastrve, ali i šarana, štuka… 


Neki od tih „kapitalaca“ već su uočeni , a njihovo spašavanje bi trebalo omogućiti da, kad opet bude puno, Lokvarsko jezero iznova postane omiljeno okupljalište ribolovaca.       


Pogledajte fotografije i poslušajte što je zabilježio naš Nenad Lučić:

Galerija
Pražnjenje Lokvarskog jezera, Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka
Pražnjenje Lokvarskog jezera, Foto: Nenad Lučić/Radio RijekaPražnjenje Lokvarskog jezera, Foto: Nenad Lučić/Radio RijekaPražnjenje Lokvarskog jezera, Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka

Pražnjenje Lokvarskog jezera

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.