Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:38 / 21.02.2018.

Autor: Neva Funčić

U trošak LNG-a spada i pad prihoda od turizma i pad vrijednosti nekretnina

Lokacija budućeg LNG terminala podno Omišlja (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Lokacija budućeg LNG terminala podno Omišlja (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

Jeftino nije uvijek najisplativije - u trošak investicije LNG terminala treba uračunati i čitav niz gubitaka koje će imati lokalna zajednica, poručili su s konferencije za novinare u Rijeci ekonomist i asistent na riječkom Pravnom fakultetu Ivan Rubinić i saborski zastupnik Marin Škibola.

Središnja vlast u projektu plutajućeg LNG terminala treba uvažiti stav lokalne zajednice, a prije donošenja posebnog zakona, uz ekološku, treba izračunati i ekonomsku isplativost projekta. Marin Škibola je upozorio da je najavljeni poseban zakon u suprotnosti s europskim demokratskim standardima.

"Lex LNG trebao bi potvrditi strateški karakter projekta plutajućeg treminala za ukapljeni plin, a Vlada u projektu, uz ekološke nepoznanice, ostavlja i brojne ekonomske nepoznanice: kakva je računica ekonomske isplativosti, tko su zainteresirani distributeri za plin, što će od toga imati lokalna zajednica?", kaže Škibola koji ističe kako je i Županijska skupština jednoglasna u protivljenju plutajućoj varijanti projekta. 

Kaže i kako se bilo kakvo nametanje projekta protivi europskom načelu supsidijarnosti, koje zagovara uvažavanje mišljenja lokalne i regionalne samouprave.

Ivan Rubinić ističe kako su prihodi Općine Omišalj pedeset puta manji od očekivanog troška investicije. "Kada imate općinu koja je toliko slabija, ne iznenađuje da se ne može izboriti u sukobu između globalnih, nacionalnih i lokalnih interesa", kaže Rubinić. Ističe da u trošak investicije treba uračunati i niz troškova lokalne zajednice: pad prihoda od turizma i pad vrijednosti nekretnina. Trošak zajednice se ne smije minimizirati, ističe Rubinić. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.