Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Uljaniku počinje proces mirenja

17.08.2018.

17:36

Autor: HRT

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

U pulskom Uljaniku agonija se nastavlja. Novac za isplatu srpanjske plaće za 4,5 tisuće radnika nije pronađen. Zbog toga je pokrenut postupak mirenja. Ne nađe li se u tom razdoblju novac za plaće, radnici Uljanika najavljuju štrajk.

Kraj današnjeg radnoga dana u Uljaniku nije donio kraj agonije ni toliko željene plaće za radnike Uljanika pa naravno da od tog postupka mirenja očekuju da sindikati i uprava pronađu zajednički jezik te da im se isplate njihove zaslužene plaće za srpanj.

Zakonski, postupak mirenja traje pet radnih dana, što znači da Uprava sve do idućeg petka ima prostora pronaći 16 milijuna eura, koliko je potrebno za isplatu plaća. Postupak mirenja sindikati namjeravaju objediniti s postupkom mirenja u riječkom 3. maju. Smatraju da jedinstvenim postupkom mirenja na razini cijele grupacije mogu biti snažniji i jači u pregovorima.

Radnici Uljanika su tužni, zabrinuti i ogorčeni. Bilo je nervoze i kontradiktornih informacija. Tako se među radnicima proširila vijest koju su prenijeli i neki mediji - da policija na temelju kaznene prijave Uprave privodi radnike, međutim policija je tu vijest demantirala. Kažu da je jedan 48-godišnji muškarac bio na obavijesnom razgovoru zbog napisa na društvenim mrežama za koje tek treba utvrditi ima li elemenata kaznenog djela odnosno elemenata prijetnji. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.