Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Vrbovskom danas otvorena prva natkrivena goranska tržnica

09.06.2020.

13:51

Autor: Nenad Lučić

Otvorenje natkrivene tržnice u Vrbovskom (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Otvorenje natkrivene tržnice u Vrbovskom (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

U Vrbovskom je danas svečano otvorena prva natkrivena tržnica u Gorskom kotaru. Njezinim opremanjem ponajprije se željelo osigurati kvalitetnije uvjete prodaje proizvoda s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Dosad se u Vrbovskom sajam održavao jednom mjesečno, a nakon realizacije milijun kuna vrijednog projekta nadogradnje tržnice, gradonačelnik Dražen Mufić za prodavače i kupce ima dobre vijesti. 

"Želimo povećati broj sajmenih dana i dopustiti da proizvođači s poljoprivrednih gospodarstava ovaj prostor svake subote koriste besplatno. Mi im ovdje nudimo natkriveni prostor ispod nadstrešnice te rashladne komore, odnosno jedan doista predivan prostor tržnice", kaže Mufić.

Kako bi, osim proizvodnje, poticala i plasman poljoprivrednih proizvoda, nadogradnju vrbovštanske tržnice pomogla je i Primorsko-gopranska županija. "U ovaj je projekt Županija uložila gotovo pola milijuna kuna, odnosno nešto manje od polovice ukupne investicije, jer ovo predstavlja jednu vrstu nadgradnje za poljoprivrednu proizvodnju koju imamo na županijskom području", kaže zamjenik župana Petar Mamula.

A što o prodajnim uvjetima kažu proizvođači? "Projekt je realiziran po mjeri proizvođača domaćih proizvoda, jer osim prodajnog, imamo na raspolaganju i prostor za skladištenje proizvoda", rekla je Dijana Krepenc iz Ravne Gore. 

Obećavajuće  zvuče i prve reakcije kupaca, koji kažu da je takav sadržaj nedostajao na području Vrbovskog i kako bi trebalo stvarati tradiciju redovne prodaje i kupnje domaćih proizvoda na tržnici. Otvaranje vrbovštanske tržnice velik  je poticaj proizvođačima nakon razdoblja pandemije koronavirusa, zbog koje je plasman proizvoda bio otežan. 

Poslušajte što su o novoj tržnici rekli inicijatori projekta, prodavači i kupci:

Nova tržnica u Vrbovskom, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.