Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Vrbovskom ne fali krumpira; dio sjemena doniran stanovnicima

05.10.2021.

12:43

Autor: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Marko Jurinec / Pixsell

Foto: Marko Jurinec / Pixsell

Foto: - / -

Primiče se kraju druga sezona projekta kojim je Grad Vrbovsko u dolini rijeke Kupe, s kooperantom „Agrovelebitom" iz Lovinca, povećao nasade krumpira, a u sklopu projektnih aktivnosti dio je sjemena doniran stanovnicima za njihove privatne parcele.

Iako je ovogodišnji urod manji nego iznimno rodne prošle godine razloga za optimizam ne nedostaje. 

Teško je bilo vjerovati da će Grad Vrbovsko ove sezone ponoviti rezultate iz prošle, iznimno rodne 2020. godine, kada je na nešto manje od tri hektara površina urod dosegnuo 107 tona krumpira.

Naime, pod ovogodišnjim se nasadima u dolini Kupe našlo čak pet hektara zemljišta, no dosegnu li proizvodni rezultati bar 60 posto prošlogodišnjih, gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić bit će i više no zadovoljan.

Jasno je da će poput niza drugih namirnica, i krumpir zbog smanjenih prinosa, biti skuplji nego lani. Međutim, kako su povećane površine pod nasadima financijski će učinak, procjenjuje Mufić, za lokalnu samoupravu otprilike biti isti, ali nitko zbog očekivanih poskupljenja, dakako, ne može biti sretan.

Upravo se u toj činjenici pokazuje vrijednost onog dijela projektnih aktivnosti kojima je Grad Vrbovsko, donacijom sjemenskog krumpira, potaknuo mnoge stanovnike na proizvodnju. Sjeme je donirano na gotovo tisuću vrbovštanskih adresa, a uz njega i odgovarajuće količine gnojiva i sredstava za prihranu.

U svemu tome je dugoročno važno potaknuti eventualnu odluku obiteljskih gospodarstava da uđu u direktno partnerstvo s "Agrovelebitom" što bi jamčilo i još masovniju proizvodnju. Ovogodišnja su iskustva ujedno i potvrdila kvalitetu zemljišta u dolini rijeke Kupe jer je prema prikupljenim saznanjima na nekim parcelama toga područja urod bio bolji nego na površinama koje je "Agrovelebit" u Lici navodnjavao.

O navodnjavanju svojih parcela uz Kupu razmišljaju i u Vrbovskom jer kad bi se na nasade tijekom sušnijih sezona, poput ove, po metru četvornom omogućilo 30 do 40 litara vode gradonačelnik Mufić procijenjuje da bi se rezultati mogli udvostručiti.

Upravo zbog činjenice da još ima prostora za daljnji razvoj proizvodnje, pri čemu je najvažnije da se Vrbovskom uloženo vrati kroz osiguranje novca za opetovanu nabavu sjemena svojim građanima. U konačnici, cijela je priča bila i poticaj da komunalno društvo Grada Vrbovskog krene u nabavu dodatne, poljoprivredne mehanizacije.

Proizvodnja krumpira u Vrbovskom, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.