Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Vrbovskom stambenim potporama potiču ostanak mladih obitelji

16.12.2020.

17:08

Autor: Nenad Lučić

Vrbovsko potiče mlade obitelji da ostanu živjeti u Gorskome kotaru (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Vrbovsko potiče mlade obitelji da ostanu živjeti u Gorskome kotaru (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Grad Vrbovsko je na lošu demografsku situaciju u Gorskom kotaru reagirao jedinstvenim programom gradskih potpora mladim obiteljima pri rješavanju stambenog pitanja. Projekt je iznjedrio rezultate, a danas su s deset korisnika potpisani novi ugovori kojima će biti dodijeljeno ukupno 200 tisuća kuna.

Program kojim Vrbovsko pomaže mladim obiteljima da osiguraju ili poboljšaju uvjete stanovanja, po mnogo čemu je originalan, pa i po tome da se iz godine u godinu prilagođava potrebama, interesima i mogućnostima korisnika, ističe gradonačelnik Dražen Mufić

"Uvodeći mjere prije tri godine, osigurali smo dvaput po 100 tisuća kuna bespovratnih poticaja za kupnju nekretnine, no istovremeno smo uočili da su kriteriji dodjele prestrogi. Promjenama smo težili da potpore budu dostupne čim većem broju zainteresiranih, bilo da se radi o kupnji prvog stambenog objekta ili pak o njegovoj rekonstrukciji. Na taj smo način iznos po pojedinom korisniku smanjili na 20 tisuća kuna, ali veći broj njih može koristiti poticaje", tumači gradonačelnik.    

Taj bi se broj, uz porast ukupnog iznosa poticaja s 200 na 800 tisuća kuna, već dogodine mogao dodatno povećavati.  O njegovim pozitivnim odjecima u Vrbovskom svjedoči i doseljavanje desetoročlane obitelji iz Dalmacije, ali i zadovoljstvo onih koji su danas potpisali ugovore. 

Jedan od njih, Ivan Božić iz Vrbovskog, kaže kako trenutačno s ukućanima radi na cjelovitoj adaptaciji stambenog objekta i da će mu potpora jako dobro doći kako bi sve planirane radove priveo kraju. Naime, posao je uslijedio nakon kupovine stare kuće, a gradski su poticaji, prema Božićevim riječima, svakako dobar način koji može motivirati mlade na ostanak u Vrbovskom.  

Dakako, trend odlaženja iz Gorskoga kotara ne može se zaustaviti preko noći, pa u Vrbovskom očekuju da će  pozitivne posljedice programa pomoći mladim obiteljima postati vidljive za desetak godina. Javlja Nenad Lučić:

Poticaj ostanku u Vrbovskom, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.