Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Vrbovskom uhvaćeni prodavači krivotvorenih tenisica

02.07.2019.

13:02

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Na području Vrbovskog zaplijenjeno je više stotina pari krivotvorenih tenisica četiri poznata svjetska brenda. Zbog povrede žiga protiv dvoje mlađih hrvatskih državljana podignute su kaznene prijave, rečeno je po završetku kriminalističkog istraživanja u sjedištu PU Primorsko-goranske.

Izvod iz Kaznenog zakona: 1. stavak (Članak 288.: Povreda žiga) Tko protivno propisima o zaštiti žiga u trgovačkom prometu rabi znak koji je istovjetan sa zaštićenim žigom u odnosu na proizvode ili usluge koje su istovjetne s onima za koje je žig registriran ili znak koji je istovjetan ili sličan zaštićenom žigu u odnosu na proizvode ili usluge koji su istovjetni ili slični s onima za koje je žig registriran, ističući znak na proizvodima ili njihovim pakiranjima, nudeći ili stavljajući na tržište ili skladišteći u te svrhe proizvod pod tim znakom ili nudeći ili pružajući usluge pod tim znakom ili uvozeći ili izvozeći proizvode obilježene tim znakom ili rabeći znak na poslovnim proizvodima i u reklamiranju, čime javnost može biti dovedena u zabludu o podrijetlu proizvoda i usluga, i na taj način pribavi znatnu imovinsku korist ili prouzroči znatnu štetu, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

Dvoje hrvatskih državljana, ženska osoba starosti 27 godina i njen 28-godišnji suradnik, tijekom pet godina, od 2014. do 2019., trgovali su krivotvorenom obućom te stekli protupravnu korist od milijun i 700 tisuća kuna, izvijestili su policajci.

Tijekom kriminalističkog istraživanja pretraženi su stanovi, poslovni prostori i vozila te zatečena informatička oprema: mobiteli, tableti i laptopi. Utvrđeno je da je putem društvenih mreža i internetskih stranica ugovorena prodaja, a onda i poslano najmanje šest tisuća paketa s jednim ili više pari tenisica. 

Utvrđeni su kupci diljem Hrvatske te je, provjerom kod ovlaštenih predstavnika originalnih proizvođača, utvrđeno krivotvoreno porijeklo tenisica.

Tijekom istrage je zaplijenjena pronađena obuća i zatečeni novac - 37 tisuća kuna, a istraživanje će biti nastavljeno međunarodnom policijskom suradnjom. Međunarodno istraživanje će se nastaviti kako bi došli do dobavljača, najavili su policajci koji će tijekom ljetnih akcija TURS nastaviti provjeravati krivotvorenu robu na tržnicama, sajmovima i u internetskoj prodaji. 

Internetskom prodajom krivotvorina oštećeni su kupci i vlasnici originalnih brendova, istaknuli su službenici primorsko-goranske kriminalističke policije Ivica Kostelec i Mirjana Škalec. Načelnik Policijske postaje Vrbovsko Danko Tomić pohvalio je suradnju s timom kriminalističke policije Policijske uprave PGŽ te istakno dobar rad policajaca u Vrbovskom. Poslušajte izjave:

Međunarodna istraga se nastavlja, pripremila Neva Funčić

Galerija
Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-
Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.